Connect with us

Kosovo

Ustavni sud Kosova odbacio neke od tačaka Zakona o javnim funkcionerima

Objavljeno

-

Ustavni sud Kosova odbacio je nekoliko članova Zakona o javnim funkcionerima na osnovu žalbi koje su se ispostavile kao osnovane, prenosi Ljajmi.

Odluku Ustavnog suda pozdravila je Asocijacija kosovskih opština, navodeći da će javna administracija na taj način biti spašena od, kako navode, politizacije kosovske vlade.

Predsjednik te asocijacije Sazan Ibrahimi naveo je da Zakonom o javnim funkcionerima adekvatnost nije definisana, i nagovestio da bi to mogla biti politička svrsishodnost.

“Druga sporna tačka je bila da se posle godinu dana od stupanja na snagu zakona, raspišu mjesta za srednje i visoke funkcionere”, dodao je Ibrahimi.

Prema njegovim riječima, to bi degradiralo javnu službu, jer bi se funkcioneri smenjivali svake četiri godine i bio bi ugrožen rad oko 1.800 radnika.

Zakon o javnim funkcionerima sa novim izmjenama biće poslat predsjednici Vjosi Osmani na razmatranje.

Viši istraživač u Kosovskom institutu za demokratiju Gzim Šalja naveo je da je, s tim u vezi, Ustavni sud utvrdio obavezu Skupštine da u roku od šest mjeseci usvoji i druge odredbe za koje je sud smatrao da su suprotne Ustavu.

Taj zakon su Ustavnom sudu na razmatranje poslale dve najveće opozicione stranke, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, koje su pozdravile odluku suda.

(Lajmi, Kosovo online)