Connect with us

Lokalne

Usmen Baldži ponovo izabran za predsjednika Demokratske Stranke Vatan

Objavljeno

-

Izbornoj Skupštini DSV-a je prisustvovalo 100 delegata iz većine sela u Gori i iz Dragaša. Skupštinu su svojim prisustvom uveličali i gosti iz Koalicije Vakat, među njima ministar za regionalni razvoj, i predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, Rasim Demiri sa svojim saradnicima, Afir Zulji, predsjednik Ujedinjenje stranke Bošnjaka (USB), predstavnici centralne izborne Komisije, predstavnici medija i mnogi drugi. Skupštini je u svojstvu gosta prisustvovao i prvi predsjednik DSV-a, prof. Sadik Idrizi.

“Demokratska stranka Vatan kao politička partija osnovana je 18. maja 2004. godine, ali kao ideja na političkoj sceni Kosova postoji od 1990. godine. Stranka od osnivanja djeluje kroz Koaliciju Vakat i pobjednik je na svim lokalnim i centralnim izborima i nezaobilazan faktor formiranja lokalnih i centralnih institucija Republike Kosova”, istako je Usmen Baldži u svom referatu o radu stranke između dve Skupštine i nastavio:

“Vaša podrška meni i davanje povjerenja da vas vodim na prošloj Skupštini su došli u momentu kada je naša stranka izgubila lokalne izbore, međutim mi sa tim nismo izgubili rejting, veoma brzo smo konsolidovali svoje redove i na narednim izborima bili smo aposlutni pobjednici, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou”, kazao je Baldži i dodao:

“Mi smo otvoreni za saradnju sa strankama iz naše zajednice, ali i sa strankama iz drugih zajednica. To smo dosad pokazali, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou. Problemi i brige zajednice će biti uvjek naša glavna preokupacija. Iseljavanje, koje ne prestaje i prati nas 100 i više godina. Zapošljavanje je veliki problem za sve građane Kosova, ali je najveći za pripadnike manjinskih zajednica. Uprkos tome naš cilj je da ostvarimo zagarantovana Ustavna i Zakonska prava u zapošljavanju pripadnika manjinja na Kosovu. Gora se cijelom svojom teritorijom naslanja na Makedoniju i Albaniju, i bila je bez ijednog graničnog prijelaza, tzv “slijepo crevo”. Našim zalaganjem otvorena su dva nova granična prijelaza prema Albaniji (Šistevac i Borje), a završetkom puta ove godine, ako Boga da, Restelica-Strezimir, stvori će se uslovi za otvaranje i trećeg graničnog prijelaza prema Makedoniji” naveo je Baldži.

“DSV i Koalicija Vakat su najzaslužniji za sve dosadašnje uspjehe postignute u obrazovanju na bosanskom jeziku na svim nivoima. Otvaranje nastave na bosanskom jeziku u Dragašu je isključivo naša zasluga, na šta smo kao stranka ponosni. Svoj doprinos smo dali u izradi kurikuluma, izdavanju udžbenika, otvaranju fakulteta. Problema u ovoj oblasti ima, ali ih jedino mi rešavamo. Drugi samo kritikuju, čekaju i vrebaju iz prikrajka. Otvaranje medicinskog smjera u srednjoj školi u Dragašu je samo jedan u nizu uspjeha u obrazovanju mladih posebice ženske omladine. Većina naših infarastrukturnih prioriteta već su ostvareni, naš fokus aktivnosti u narednom periodu će biti pored decentralizacije koja nam je zagarantovana kosovskim zakonodavstvom, dovođenje investitora, otvaranjem pogona koji će omogućiti zadržavanje preostalog stanovništva. Mi želimo da stvorimo uslove da ljudi žive od svog rada, da budu ekonomski nazavisni, a ne da neko njima upravlja ucenjujući ih raznim socijalim davanjima, koji koče integraciju i negativno utiču na međuljudske odnose u Gori”, kazao je Baldži.

“Demokrataska stranka Vatan je jedina multietnička partija u opštini Dragaš koja je za protivnike imala tri nacionalne partije iz redova Goranske zajednice i uspjela je da pobedi sve partije i dobije najveći broj glasova. Naš program je jasan. Mi podjednako zastupamo interese i Bošnjaka i Goranaca. Mi smo narod iz Gore i svi smo mi Bošnjaci ali jednako i našinci”, istakao je predsjednik DSV-a.

“Pozivam sve članove i simpatizere da zbijemo redove, jer su pred nama mnogi važni izazovi. Moramo stovriti klimu povjerenja među nama. Moramo pomagati jedni druge. Moramo se dobro pripremiti za predstojeći popis stanovništva, jer je to naš glavni zadatak. Bošnjaštvo više nije bauk u Gori, ono je realnost, i samo radom na terenu možemo se odbraniti od negativne i dirigovanje propagande koja ima za cilj da jedan narod u potpunosti svede na etničku grupu. Mi smo ti koji smo sačuvali tradiciju naroda, i nikad se nećemo pomiriti sa činjenicom da budemo narod bez svoje matice. DSV smatra da je bošnjaštvo najbolja opcija i izbor koji nema alternativu. Bošnjaštvo je najbolja garancija i zaštita od svih vidova asimilacije. Međutim, silom ga nikome nećemo nametati. Mi podjednako zastupamo interese i Bošnjaka i Goranaca. Mi nismo protiv goranstva u lokalnom i pozitivnom smislu. Mi smo za goranstvo koje su čuvali naši djedovi i koje je kod susjeda izazivalo poštovanje. Naš program je jasan i mi podjednako zastupamo i Bošnjake i Gorance i zbog toga niko nema pravo da osporava našim članovima da obavljaju najviše funkcije u Opštini”, istako je Usmen Baldži u svom referatu o radu stranke kao i njenjim prioritetima.

Nakon toga prisutnima se obratio ministar za regionalni razvoj i predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, Rasim Demiri. On je u svom izlaganju istakao da je Koalcija Vakat jedina koalicija sa tako dugim stažom na političkoj sceni Kosova.

“Našim zajedničkim radom uspjeli smo da izgradimo infastrukturu u svim sredinama gdje žive Bošnjaci, učestvujemo u skupštini i u vladi Kosova, a imamo i predstavnike iz naše zajednice kao eksperte u pregovorima sa Srbijom. Mi nastojimo da budemo zastupljeni u svim institucijama na Kosovu shodno ustavu i zakonima. Kroz razne grantove stvorili smo bolje uslove za našu zajednicu i na neki način sprečili odlazak mladih”, istako je između ostalog ministar Rasim Demiri.

Nakon toga prisutnima se obratio Atif Zulji, predsjednik USB-a, članice Koalicije Vakat. On je u svom izlaganju kazao da je Koalicija Vakat apsolutni pobednik na svim izborima.

“Sa ove govornice i ove skupštine očekujem da pošaljete jasnu poruku da su Bošnjaci Kosova integralni deo kosovskog društva i da svojim djelovanjem učestvuju u kreiranju politike koja kosovsko društvo vodi stazama evropskih vrjednosti i koja će nas dovesti u društvo evropskih naroda i evropske unije. Poštovani prijatelji, poštovani Bošnjaci dragaškog regiona vi ste svoj na svome i želim da se tako osećate, istako je između ostalog predsjednik Ujedinjeje stranke Bošnjaka Atif Zulji.

Bivši predsjednik DSV-a, prof. Sadik Idrizi je na početku izlaganja istakao da se ovde oseća kao ptica u svom jatu.

“Ja sam bio predsjednik deset godina i jedan sam od osnivača sa grupom koja je osnivala partiju. Smatram da je Demokratska stranka Vatan jedini legitimni naslednik Stranke Demokratske Akcije iz devedesetih, sa idejom koju smo imali devedesete godine nastavili smo do danas. Bošnjastvo je najbolji izbor to je i u izještaju rečeno. Goranstvo je naša tradicija, naša kultura. Najveća greška naša je što smo goranstvo prepustili nedomaćinima. Ljudima kojima ne pripada Goranstvo. Ako neko širi kulturu Gore, to smo mi. Ako je neko nešto napisao o Gori iskreno ljudski, to smo mi. Oni Goru doživljavaju kao putujući cirkus Niš ekspresa. Mi Goru doživljavamo ovde”, kazao je Izdrizi i nastavio:

“Mi se ne stidimo Gore, ja sam Goranin mnogo veći od onih koji imaju tamo neke paralelne stukture. Pred nama je popis za dve godine i moramo biti aktivnije više nego na izborima, jer izbori traju kratko dok popis ostaje trajno kao historija, i mi moramo na popisu dobiti svoj broj, jer se sve dobija prema broju. Dobijaju se i pozicije i sredstva i zvezdice na zastavi, ako nas ne bude na popisu mi možemo da završimo kao zajednica”, istako je između ostalog bivši predsjenik DSV-a, prof. Sadik Idrizi.

Nakon obraćanja gostiju radno predsjedništvo je prešlo na izborni deo. Najpre je izabrana statutarna komisija i usvojene su određene izmjene u statutu stranke. Izabran je i novi Glavni odbor, od 22 člana.

Obzirom da je jedini kandidat za predsjednika stranke bio dosadašnji predsjednik Usmen Baldži, aklamacijom bez ijednog glasa protiv ponovo je izabran za novi mandat od četiri godine.

Nakon toga Skupština je usvojila i novi pravilnik o radu Skupštine, a nakon toga, novoizabrani predsjednik se ponovo obratio delegatima Skupštine i zahvalio se na ukazanom povjerenju.

(gorapress.net)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply