Connect with us

Kosovo

Unapređenje statusa Kosova na dnevnom redu Parlamentarne skupštine NATO

Objavljeno

-

Kosovo će biti na dnevnom redu Parlamentarne skupštine NATO, koja će se sastati ovog vikenda u bugarskoj prestonici Sofiji.

Ovom prilikom Skupština Kosova namjerava da unapredi svoj status od posmatrača do pridruženog člana u ovoj organizaciji.

U saopštenju Parlamentarne skupštine NATO navodi se da će njeni poslanici, između ostalog, “odlučiti i o zahtjevima Malte i Skupštine Kosova da postanu delegacije pridruženih članica”.

“Biće riječi o stalnim izazovima na Zapadnom Balkanu, kao i strategijama za podršku partnerima u opasnosti i za povećanje angažmana sa globalnim jugom”, navodi se u saopštenju.

Kosovske vlasti saopštile su još u martu da je Stalna komisija Parlamentarne skupštine NATO unapredila status Skupštine Kosova u ovoj organizaciji.

U Srbiji se Međunarodni institut za bezbjednost zalaže za sprečavanje napredovanja Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO.

U tom institutu navode da bi davanje statusa pridruženog člana Skupštini Kosova “bilo štetno kako za Parlamentarnu skupštinu NATO, tako i za procese stabilizacije i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana”.

“Demokratija na Kosovu nije funkcionalna. Njene institucije su opterećene izuzetno visokim nivoom korupcije i drugim nedemokratskim praksama, a prava manjinskih zajednica, posebno srpskih, nisu zaštićena”, navode iz ove institucije sa sjedištem u Beogradu.

Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, neprestano lobira protiv Kosova, a odnedavno i protiv članstva u Savetu Evrope.

Institut je saopštio i da je devet sadašnjih pridruženih članova Parlamentarne skupštine NATO iz “nezavisnih i međunarodno priznatih zemalja” te da bi “davanje istog statusa Skupštini Kosova bio opasan presedan”.

(RSE)