Connect with us

Kosovo

Analitičari: Neće biti vanrednih izbora na Kosovu

Objavljeno

-

Politički stručnjaci smatraju da vanrednih izbora neće biti nakon što je Alijansa za budućnost Kosova odbila predlog predsjednika DPK Memljija Krasnićija, koji je zatražio koordinaciju opozicije oko raspuštanja Skupštine i novih izbora. Pošto je i DSK dao približan odgovor, Samoopredeljenje je potvrdilo da su vanredni izbori uslovljeni dogovorom sve tri opozicione stranke, piše Koha.

Predsjednik poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, rekao je da je poziv DPK za međuopozicionu koordinaciju pozdravljen, ali stranka kojoj pripada ne pomera se sa svog stava.

“Mi ćemo kao stranka ipak dati zvaničan odgovor. Naš stav je da ova Vlada treba da okonča svoj mandat ostavkom, ili predlogom za njeno razrješenje, koji je predložila AAK”, izjavio je Tahiri.

Politički stručnjaci ocjenjuju da pojačane rasprave političkih partija za prevremene izbore vode samo za političku potrošnju. Prema njihovim riječima, vanredni izbori ne odgovaraju nijednoj političkoj partiji, s obzirom da je do redovnih ostalo još nekoliko mjeseci.

Basri Muja, profesor političkih nauka, kaže da niko od aktera nije iskren u svojim zahtjevima.

“To je više igra riječi među strankama, ali ni od jedne ne vidim neku veliku političku volju, jer u stvari ne vidim razloge ni koristi za svaku od njih, ni u opozicionim strankama, ni u u vladajućoj partiji koja dobro stoji i koja može mirno da dočeka redovne izbore krajem ove ili početkom naredne godine“, rekao je Muja.

Sociolog i politički analitičar Artan Muhadžiri ocjenjuje da postoje samo dvije okolnosti koje mogu da pošalju zemlju na izbore – konsolidovana opozicija i snažan međunarodni pritisak na Vladu. Ali on je skeptičan prema oba.

“Trenutno nema naznaka jer je opozicija neorganizovana, nije usaglašena i međunarodni pritisak nije dovoljno veliki da natera Kurtija da podnese ostavku”, rekao je Muhadžiri.

Muja kaže da dvije opozicione stranke strahuju od prevremenih izbora.

“Ovaj zahtjev se postavlja kada ne žele izbore. Apsolutno od ove činjenice sam krenuo i došao do zaključka da zaista opozicione stranke, posebno DSK i AAK, nisu spremne da izađu na izbore, jer je jasno da im ankete ne idu u korist”, rekao je on.

DPK, pak, ima za cilj da raspusti Skupštinu najkasnije do kraja maja, kako bi izbori mogli biti održani krajem juna ili početkom jula. Muhadžiri ne izražava očekivanje da će Skupština biti raspuštena sljedeće nedelje.

“Takav pokušaj ne bi trebalo da bude učinjen bez dobijanja garancije premijera Kurtija da će dati uputstva poslanicima Samoopredeljenja da glasaju za tako nešto. Dakle, ako se to ne postigne, bilo dogovorom za buduću koaliciju ili iz bilo kog drugog razloga, onda će sve biti bezuspješno i imaćemo dalje jačanje Kurtija u odnosu na oslabljenu opoziciju”, naglasio je on.

DPK je, međutim, saopštio da neće zaustaviti svoje napore za postizanje međustranačke koordinacije za raspuštanje Skupštine najkasnije u četvrtak.

(Koha ditore, Kosovo online)