Connect with us

Dijaspora

Udruženje Šar poziva sve Bošnjake Kosova, u domovini i dijaspori, da se odupru uzurpaciji interesa naše zajednice

Objavljeno

-

Negodovanje i reakcije nakon izborne prevare kojom je pokušano otimanje poslaničkih mjesta rezervisanih za Bošnjake se ne stišavaju. Nakon brojnih reakcija domaće javnosti, danas se saopštenjem za javnost oglasilo Udruženje Šar iz Švicarske, čije vam saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

Saopštenje za javnost povodom izbora za Skupštinu Kosova održanih 14. 02. 2021.

Udruženje Šar je najstarije udruženje Bošnjaka Kosova u dijaspori, koje već više od 25 godina djeluje na humanitarnom planu, te čuva i neguje bošnjačku kulturu, jezik i tradiciju u dijaspori i održava kontakte sa maticom. U cilju podrške našoj zajednici na Kosovu, Udruženje Šar je uvijek sarađivalo sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka i podsticalo svoje članove da izađu na izbore.

Ustav Kosova garantuje svim manjinskim zajednicama određeni broj poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova i na taj način obezbjeđuje učešće svih građana Kosova u političkom životu. Na posljednjim izborima desilo se, po prvi put, da su, na rezervisana mjesta za Bošnjake, izabrani ljudi od strane birača iz nebošnjačkih sredina. Ovakav način glasanja obesmišljava progresivne ustavne odredbe u zaštiti prava manjinskih zajednica i predstavlja opasan presedan za budućnost multinacionalnog Kosova.

Udruženje Šar pozdravlja nagoveštenu žalbu Ustavnom sudu Kosova za ocjenu ustavnosti ovog sramnog načina glasanja i uzurpiranja bošnjačkih mjesta. Ne prejuducirajući odluku suda, Udruženje Šar legitimnim predstavnicima Bošnjaka smatra samo one koje sami Bošnjaci izaberu. Predstavnike “UZ Adrijana Hodžić” ne smatramo legitimnim predstavnicima Bošnjaka i iz tih razloga ne želimo nikakvu saradnju sa njima.

Udruženje Šar poziva sve Bošnjake Kosova, u domovini i dijaspori, da se jasno i glasno odupru ovakvoj uzurpaciji interesa naše zajednice. Ukoliko se ovakva manipulacija ne zaustavi, dovešće u pitanje egzistenciju našeg naroda na Kosovu. To ne smemo i nećemo dozvoliti.

S’ poštovanjem
Udruženje Šar

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply