Connect with us

Svijet

U Njemačkoj od 1. juna duplo veća kvota za radnike sa Zapadnog Balkana

Objavljeno

-

Od 1. juna u Njemačkoj stupa na snagu treća faza zakona o zapošljavanju stranaca kojom je duplo uvećana kvota za radnike sa Zapadnog Balkana sa 25.000 na 50.000, prenosi Ekonomija onlajn.

Prošle godine njemačka vlada je uvela Zakon o imigraciji kvalifikovanih radnika (FEG), čije odredbe postepeno stupaju na snagu.

Od 1. juna 2024. godine kvota za radnike sa Zapadnog Balkana biće udvostručeno sa 25.000 na 50 hiljada, najavljuje centralni sindikat njemačkih zanatlija ZDH.

Riječ je o zakonu iz 2016. godine, koji je građanima Kosova, Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije omogućava lakši pristup njemačkom tržištu rada bez obzira na formalne kvalifikacije.

Zakon je prošle godine proširen i izmjenjen i stupa na snagu u fazama. Promjene se ne odnose na poslove čije je obavljanje po zakonu vezano za nostrifikaciju diploma za poslove medicinara ili njege invalida.

Po ovom zakonu svako koi ma takvu stručnu spremu moći će da radi i u Njemačkoj, a dovoljno je da su kandidati u struci radili najmanje dvije godine na poslovima za koje je potrebna stručna diploma iz države iz koje su došli.

Takozvana “karta šanse” za traženje posla zasniva se na raspodjeli bodova prema različitim kriterijumima, kao što su kvalifikacije, poznavanje njemačkog ili engleskog jezika, radno iskustvo, veze sa Njemačkom, godine starosti i eventualno dolazak porodice.

Treća faza ovog zakona olakšava stranim radnicima koji pronađu posao u Njemačkoj da lakše dovedu članove svoje porodice, ali i šire familije.

Odluka važi za njemačko tržište rada i omogućava zapošljavanje bez dokazivanja stručnih kvalifikacija.

Pored toga, njemački savezni zavod za zapošljavanje će izdavati dozvole za zapošljavanje unaprijed, a ne kao do sada, a poslodavci će moći da traže dozvolu od strane Agencije.

Zapadni Balkan će moći da zatraži njemačku boravišnu i radnu vizu u nadležnom konzularnom predstavništvu, međutim, pogodnosti se neće odnositi na produženje boravišne dozvole, u kom slučaju će zaposleni morati da se obrati nadležnoj administraciji za strance.

ZDH je naglasio da uspjeh zakona, koji treba da privuče hronično deficitarnu stručnu snagu u Njemačkoj, zavisi uglavnom od brzine i efikasnosti institucija Da bi mala preduzeća imala koristi od regulative Zapadnog Balkana, moraju se sprovesti brze i efikasne administrativne procedure biti uveden u njemačke ambasade u inostranstvu i u njemačke službe zadužene za strance, ističu u udruženju.