Connect with us

Lokalne

U Dragašu održana Svečana akademija povodom Dana Bošnjaka

Objavljeno

-

U organizaciji BZK Preporod i KOPO Memlečet, u sali Skupštine u Dragašu odražana je Svečana akademija povodom 28. septembra, Dana Bošnjaka.

Pored istaknutih ličnosti iz javnog i političkog života Bošnjaka iz Gore, svečanosti su prisustvovali predstavnci turskog Kfora, policije i opštinske vlasti.

Na početku su intonirane himne Republike Kosova i nacionalna himna Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Svečanost je otvorio Nuhija Tairovci, koji je u ime BZK Preporod i organizacionog odbora čestitao Dan Bošnjaka.

Tairovci je u uvodnom govoru kazao da i ove godine nije bilo izdvojenih sredstava za obilježavanje revijalnih praznika.

“I ove godine, odlukom Vlade Kosova, finansijska podrška revijalnim praznicima, kao što su nacionalni dani, izostala je, pa su realizaciju obilježavanja Dana Bošnjaka preuzele BZK Preporod i KOPO Memlečet”, kazao je u uvodnom dijelu u ime organizatora Nuhija Tairovci.

Taiorvci je dalje naglasio da ovaj ali i mnogo drugih sličnih nedostataka ukazuju na potrebu i obavezu svih relevantnih predstavnika, da u najskorije vrijeme pokrenu formiranje nekog nacionalnog tijela, koje bi se brinulo o Bočnjacima širom Kosova. O koordinaciji sa regionima, prije svih Prizrena, Peći i Dragaša, ali i Istoka i Mitrovice, kao i svih drugih sredina u kojima živi značajan broj Bošnjaka.

Program je nastavljen kratkim osvrtom na prve korake i inicijativu za vraćanjem prvobitnog imena Bošnjak, kada je u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine, uz prisustvo oko 1000 vodećih intelektualaca, književnika i političara, održan Svebošnjački sabor, na kojem je prihvaćena inicijativa, akademika Muhameda Filipovića i knjizevnika Alije Isakovića, da se povrati historijsko ime Bošnjak, a da se Musliman koristi samo u domenu konfesijske odrednice.

Riječi Akademika Muhameda Filipovića:

“Ko smo mi Bošnjaci? Mi Bošnjaci smo onaj dio našeg prvobitnog bosanskoga naroda koji kontinuira svojstvo narodnoga bića ove zemlje. Mi smo, dakle, nasljednici onoga što je Bosna kao zemlja, kao država i kao historijski subjekt bila i jeste.

Nakon uvodnog dijela, riječ je uzeo Zamjenik ministara Odbrane, Adnan Redžeplar, koji je akcenat stavio na problem oko obrazovanja i pozvao nadležne da daju svoj doprinos u smjeru rješavanja ovog problema.

Redžeplar je naglasio, da suština ovog ali i drugih problema sa kojima se bošnjačka zajednica susreće, leži u nejedinstvu, pa je pozvao političare, intelektualce i nevladin sektor, da se sastanu kako bi svi zajedno iznašli rješenje, i za omladinu stvorili bolju budućnost.

Gradonačelnik Opštine Dragaš, Šaban Šabani čestitao je u ime opštine Dan Bošnjaka i istakao da Bošnjaci imaju veliku ulogu na Kosovu, ne samo na lokalnom već i na centralnom nivou.

“Imamo bliske odnose sa bošnjačkom zajednicom, živimo kao jedna familija, zajedno smo prolazili kroz sve”, kazao je Šabani.

Obraćajući se sa govornice Uzair Hamza, šef Kancelarije za ljudska prava i zajednice, najprije je pozvao na jedinstvo unutar bošnjačke zajednice, ali je posebno stavio akcenat na to da su Bošnjaci najintegrativnija zajednica na Kosovu i da je sramota da im od rata do danas još uvijek nisu obezbjedjena nastavna sredstva.

Hamza je rekao da pripadnici većinske zajednice imaju najveću odgovornost zbog trenutnog stanja, iz razloga što su Bošnjaci bili uz albansku zajednicu u najtežim momentima 90-ih godina.

Pročitane su čestitke koje su stigle od istaknutih ličnosti i organizacija iz Bosne i Hercegovine. Dan Bošnjaka čestitali su Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Nermin Tursić i Esad Dedić iz Srebrenika, Senadin Lavić, bivši predsjednik BZK Preporod i drugi.

Nakon obraćanja gostiju, uz recital, te poziv na koktel, Akademija je privedena kraju, uz najavu da će u najskorije vrijeme biti upriličen okrugli sto vezan za problematiku Bošnjaka na Kosovu.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply