Connect with us

Lokalne

U Dragašu obilježena 14. godišnjica proglašenja nezavisnosti Republike Kosova

Objavljeno

-

Nizom svečanosti u Dragašu je obilježen 17. februar Dan proglašenja nezavisnosti Kosova.

Sa početkom u 11 sati, u sali SO Dragaš održana je svečana akademija, na kojoj su pored političkih predstavnika učešće uzele porodice žrtva rata i palih šehida, predstavnici policije, Islamske zajednice, turskog KFOR-a, OSCE-a, vetrani OVK i drugi.

Na početku je intonirana himna Republike Kosova, nakon koje je minutom šutnje odata počast svim žrtvama palim za slobodu i nezavisnost Republike Kosova.

Prisutnima se najprije obratio Bedžet Dželjadini, gradonačelnik Dragaša, koji je istakao da mu je drago što mu je pripala čast da kao gradonačelnik prisutnima poželi dobrodošlicu i čestita Dan nezavisnosti Republike Kosova.

“Dame i gospodo čast mi je i zadovoljstvo da vam kao gradonačelnik poželim dobrodošlicu na svečanu akademiju u povodu najznačajnijeg dana našeg naroda i države, 17. februara. Okupili smo se da se prisjetimo naše prošlosti. Naša borba i zalaganje za nezavisnot počele su prije mnogo decenija. Put do nezavisnosti bio je težak i nikad se ne zaboravlja. Mi i generacije iza nas pretrpele su najbrutalnije zločine koje pamti svijet. Zatvaranja, protjerivanja sa posla, ubijanja, proterivanja sa naših ognjišta… Danas se prisjećamo onih koji su počeli borbu za nezavisnost i slobodu, dr Ibrahima Rugove i komandanta Adema Jašarija… Neka Bog blagoslovi našu državu Kosovo, naš narod”, kazao je Dželjadini.

Nakon gradonačelnika, prisutnima se obratio i čestitao Dan proglašenja nezavisnosti Republike Kosova dogradonačelnik iz redova zajednica, Fejsal Halilović.

“Poštovani predsjedniče dozvolite mi da svim građanima naše opštine, Republike Kosova, vama lično i svima ovdje prisutnima, u moje ime i u ime nevećinske zajednice poželim sretan Dan nezavisnosti. Na nama je i dalje velika odgovornost u preduzimanju koraka za dalji napredak i razvoj naše opštine”, kazao je Halilović.

Prisutnima su se obratili i Dan nezavisnosti čestitali i predsjednik Skupštine Uran Halimi, predstavnik veterana OVK i predstavnik porodica palih boraca i šehida.

Nakon svečane akademije, predstavnici opštine i drugi prisutni posjetli su spomenik i odali počast komandantu Ademu Jašariju, te proučili dovu i položili cvijeće na groblju žrtava rata u Dragašu i Bučju.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply