Connect with us

Lokalne

U Brodu medvjed uništio 30 košnica sa pčelama

Objavljeno

-

Na pčelinjaku Sedije Harunija iz sela Brod, Opština Dragaš medvjed je uništio 30 košnica punih pčela.

Pčelinjak je uništen u noći 12, na 13 oktobar.

“Probudila me velika buka. Čula se lomljava i preturanje”, kaže za gorapress, Sejdija Haruni i nastavlja:

“Buka je dolazila iz pravca pčelinjaka koji se nalazi tik pored kuće u kojoj živim s porodicom. Ustao sam i pogledao kroz prozor, prema pčelinjaku. Jasno se video medvjed i dva mala mečeta, kako preturaju košnice. Na trenutak sam zastao, bio sam šokiran prizorom. Veliki sam ljubitelj pčela pa sam bez razmišljanja potrčao prema pčelinjaku. Vikao sam veoma glasno kako bi istjerao medvjeda. Galama ga je uplašila i on je polako u pratnji dva mala mečeta napustio pčelinjak. Pozvao sam braću i zajedno smo pregledali pčelinjak. Prizor je bio žalostan. Košnice sa ramovima i pčelama razbacane su unaokolo, svuda tragovi od medvjeda i izmet, a na pčelinjaku uzbuna u preostalim pčelinjim društvima”, kazao je je Sejdija Haruni.

Sejdija se obratio Opštinskoj komisiji za procjenu štete i Lovačkoj organizaciji za naknadu štete na pčelinjaku, jer je medvjed zakonom zaštićena životinja.

U posljednje vrijeme u mnogim selima se događaju slični napadi na pčelinjake. Sve je veći broj ljudi koji prijavljuje da su u blizini sela vidjeli medvjeda. Mještani Gore ovo objašnjavaju činjenicom da je nakon izgradnje centrala na rijekama u Gori, kao i požara na Koritniku došlo do promjene staništa pojedinih životinja, pa je to razlog što se pojedine životinje u poslednje vrijeme mogu sresti u blizini sela i na mjestima gdje nikad ranije nije bilo životinja. Takođe, gotovo svake noći neko sretne krdo divljih svinja koje se kreću na mestima gdje raniji nikad nisu prolazili.

(gorapress.net)