Connect with us

Region

Tužilaštvo u Novom Pazaru: Muamer Zukorlić preminuo prirodnom smrću

Objavljeno

-

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, u Srbiji, potvrdilo je da je Muamer Zukorlić, bivši muftija i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), preminuo prirodnom smrću, zbog teške bolesti srca, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Uzimajući u obzir cjelokupnu medicinsku dokumentaciju Muamera Zukorlića i obdukcioni nalaz smrt je prirodnog porijekla te je nastupila kao posljedica naglog pogoršanja funkcije i sljedstevnog prestanka rada srca na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca”, kaže se u saopćenju Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru.

Kako je navedeno, dana 13. juna 2022. godine Zavod za sudsku medicinu Niš Republike Srbije dostavio je Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru objedinjeni nalaz i mišljenje zajedno sa nalazom i mišljenjem Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad u kojem je navedeno da se izmjerene vrijednosti koncentracija toksičkih metala i metaloida u uzorcima nalaze u okviru normalnih vrijednosti za ove vrste uzoraka i ne predstavljaju neposredan ni posredan uzrok akutne i hronične intoksikacije i time nisu uzrok smrti Muamera Zukorlića.

U saopćenju se navodi da je, postupajući po krivičnoj prijavi koja je podnijeta od strane oštećenog Usame Zukorlića protiv NN lica zbog krivičnog djela teško ubistvo, izvršeno na štetu sada rah. Muamera Zukorlića, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru odredilo je ekshumaciju radi obdukcije posmrtnih ostataka tijela kao i hemijsko toskikološku analizu bioloških ostataka u cilju utvrđivanja uzroka smrti Muamera Zukorlića.

Usame, najstariji sin rah. muftije Muamera Zukorlića, na Facebooku je objavio:
– Obavještavam javnost da su stigli prvi nalazi o uzroku smrti rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, rađene na institutima za Sudsku medicinu u Nišu i Beogradu.
Porodica će sačekati još rezultate iz Njemačke i Bosne i Hercegovine, prije nego se obrati javnosti.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sin Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić izjavio je prije mjesec dana da su protiv NN lica podnijeli krivičnu prijavu zbog sumnje da njegov otac nije umro prirodnom smrću.

On je ranije, kako je kazao u obraćanju medijima, na osnovu analiza dvije laboratorije iz inostranstva koje je naručila njegova porodica, izrazio sumnju da je njegov otac Muamer Zukorlić otrovan teškim metalima, odnosno hranom, te da zbog toga imaju osnovanu sumnju da nije umro prirodnom smrću.

Ekshumacija i obdukcija Muamera Zukorlića obavljena je 6. maja ove godine, nakon čega je njegovo tijelo izmješteno iz rodnog sela Orlja, općina Tutin, i istog dana pokopano u haremu Altun Alm džamije u Novom Pazaru.

Muamer Zukorlić je preminuo u 51. godini, 6. novembra 2021. na Internacionalnom unverzitetu u Novom Pazaru.

(Angencija Anadolija, Bosnjaci.net)