Connect with us

Kosovo

Svečlja: Krajnje je vrijeme da se poveća efikasnost pravosudnih institucija

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja reagovao je nakon sinoćnjeg ubistva u Prištini i presude koju su Dardan Krivaća i Arber Sejdiu juče dobili na doživotnu i 15 godina zatvora.

Ministar Svečlja je rekao da je krajnje vrijeme da se poveća efikasnost policije u ovom segmentu, ali prije svega odgovornost i odlučnost Tužilaštva i hrabrost sudija za drakonske kazne za ovaj kriminalni kontingent.

„Juče su dvojica zločinaca dobili zaslužene kazne, od kojih jedan doživotni zatvor. Uprkos smrtnoj kazni, ne možemo reći da je pravda zadovoljena. Kazna je stigla tek nakon što smo izgubili novi život, Marigonin. Devetnaestogodišnjakinja je morala da izgubi život, i to na najnasilniji način, da bi pravosudni sistem osetio težinu zločina. Za 135 prethodnih krivičnih djela Dardana Krivače nije bilo kazne. Da je pravda reagovala na vrijeme, Marigona bi bila živa. I danas smo izgubili život od ruku zločinaca koji su, zbog neuspjeha pravde, bili slobodni“, napisao je on na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, u centru glavnog grada naši građani su ugroženi zbog zločinaca koje ne kažnjava pravda.

„Oni, osjećajući se svemoćnim pred zakonom, ne ustručavaju se da svoje kriminalne račune obračunavaju oružjem i to na javnim mjestima u prisustvu i ugrožavanju desetina drugih mladih ljudi. Strane koje su umešane u sukob imaju na desetine prethodnih krivičnih djela. Kada pravda posustane, slične situacije su neizbježne“, rekao je on.

On je rekao da je pravda djelo policije, tužilaca i sudija. „Pravosuđe je kompletan sistem kada sve institucije ispunjavaju svoju funkciju. Krajnje je vrijeme da se poveća efikasnost Policije u ovom segmentu, ali prije svega odgovornost i odlučnost Tužilaštva i hrabrost sudija za drakonske kazne za ovaj kriminalni kontingent“, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je istakao da je pravda vrlina koju mora da štiti cijelo društvo, uključujući aktiviste civilnog društva i novinare.

„Osjećaj pravde treba da bude briga za sve nas. Primjeri kažnjavanja zločina takođe služe kao podrška ulozi naše policije“, rekao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, kako je rekao Svečlja, u okviru strategije protiv organizovanog kriminala inicirati formiranje radne grupe za dubinsku istragu, ne samo ovog, već i drugih sličnih slučajeva.

(RTK)