Connect with us

Kosovo

Svečlja: Dokazi su evidentni, kazna za Srbiju je neophodna

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svečlja, na konferenciji za medije je izneo činjenice koje ukazuju na umešanost Srbije u organizaciju terorističkog napada u Banjskoj u Zvečanu.

Ministar Svečlja je istakao da postoje ubedljivi dokazi koji potvrđuju umešanost Srbije u organizaciju terorističkog napada na Banjsku u Zvečanu, sa namerom aneksije na severu Kosova.

“Posedujemo dokaze da je Srbija organizovala ovu terorističku grupu koristeći svoje resurse. Takođe, dokazi ukazuju na to da je ova organizovana grupa bila pod vođstvom predsednika Srbije Vučića i Miloša Vučevića. Iako je predsednik Srbije pokušao da negira povezanost Srbije sa ovom terorističkom akcijom, činjenice govore drugačije,” izjavio je ministar Svečlja. Dodao je da su nedavno dokazali da je oružje poteklo iz srpske vojske.

Ministar Svečlja je dalje naveo da je predsednik Srbije pokušao da zamagli istinu tvrdeći da je ova grupa sastavljena od lokalnih nezadovoljnih Srba, međutim, ministar Svečlja je naglasio da postoje čvrsti dokazi da se radi o organizovanoj vojnoj grupi.

“Činjenice koje su potvrđene kroz zaplenjene dronove terorističke grupe jasno ukazuju da je obuka i naoružavanje ove grupe sprovedeno u blizini Jagodine i Kopaonika. Zločinačka država Srbija, pod vođstvom Vučića, sada ne može da izbegne odgovornost čak ni pokušavajući da manipuliše tvrdnjom da nisu umešani u ovu akciju”, izjavio je ministar Svečlja.

Na ovoj konferenciji su predstavljene nove činjenice u vezi sa nedavnim događajima na severu zemlje.

Hodža: Oružje je novi proizvod Srbije, nema ga na crnom tržištu

U međuvremenu, generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža je istakao da “smo iz policijskih istraga došli do zaključka da je teroristička grupa na Kopaoniku izvela duge vežbe”.

Hodža je na konferenciji za medije pokazao brojne fotografije različitog oružja koje je zaplenjeno u Banjskoj u Zvečanu.

“Iz policijskih istraga došli smo do zaključka da je teroristička grupa izvodila duge vežbe na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama”, rekao je on, istovremeno prezentirajući pronađenu vojnu opremu.

Hodža je rekao da je mnogo pronađenog oružja novi proizvod Srbije i da se ne može naći na crnom tržištu.