Connect with us

Kosovo

Svaku večer u Prištini zajedničku radost iftara dijeli više stotina postača

Objavljeno

-

Turska Fondacija Eyüp Sultan iz Istanbula po 15. put organizuje tradicionalni ramazanski šator iza platoa Palate mladih u Prištini, u kome se svake večeri besplatno služe iftari.

Specijalno za ovu priliku dolaze kuvari iz Turske koji ispred šatora pripremaju tradicionalne turske specijalitete. Istovremeno, zahvaljujući ovom ramazanskom šatoru, zaposli se i nekoliko desetina Kosovara.

Kosovari su domaćini i ove godine, međutim, ove godine je po nalogu Opštine Priština šator za iftar postavljen iza platoa Palate mladih.

Član odbora Fondacije Eyüp Sultan i koordinator za Balkan İskender Yanovalı rekao je u izjavi za Kosovaport da ih je promena lokacije rastužila.

“Godinama smo postavljali naš šator na platou Palate mladih. Promjena lokacije ove godine nas je malo rastužila. Još uvijek smo na platou Palate mladih ali smo malo sa strane, postavili smo naš brzolomni šator odmah pored crvene hale. Iz tog razloga smo morali smanjiti iftarski šator. Bilo nam je teško ove godine. Ali uprkos tome, nastavili smo da radimo dan i noć da bismo bili uz našu kosovsku braću”, kazao je Yanovali.

Yanovalı je napomenuo da će gosti biti obavezni da u šator ulaze sa maskama, da će dijeliti maske onima koji nemaju maske, a svi će sa maskama čekati dok ne stignu obroci.

U iftarskom šatoru u Prištini dijeliće se obrok za 1.500 ljudi. Iftarski obroci će biti dostavljani i po kućama.

Fondacija Eyüp Sultan ove godine je postavila iftarske šatore u Prištini i Mitrovici.