Connect with us

Kosovo

Stručnjaci upozoravaju: Raste siromaštvo na Kosovu

Objavljeno

-

Siromaštvo na Kosovu nastavlja da raste iz godine u godinu, što otežava situaciju socijalno ugroženih kategorija. Prema posljednjem izvještaju UNDP-a za 2023. godinu, siromaštvo na Kosovu je povećano za 16 odsto, a istovremeno registrovan pad privrednog rasta, piše KosovaPress.

Dok su osnovne potrebe građana povećane, socijalni prihodi su ostali isti. To je stav i Crvenog krsta koji ocjenjuje da svaka opština na Kosovu ima slučajeve siromaštva i da mnoge porodice nemaju mogučnost za nabavku osnovnih namernica iz “potrošačke korpe”.

Ekonomisti ocjenjuju da su nezaposlenost i nedostatak indeksacije na tržištu uzroci visokog nivoa siromaštva na Kosovu.

Menadžer projekta „Puls javnosti” Alisa Hasani ističe za KosovaPres da je ključan zaključak istraživanja koje su sproveli da je siromaštvo na Kosovu ove godine značajno povećano. Ona je rekla da dok su porodice u 2021. godini trošile 200 evra mesečno za potrebe hrane, a da su 2023. trošili mnogo više na šta je uticalo povećanje cijena osnovnih životnih proizvoda.

Armend Šalja iz Crvenog krsta kaže da dobijaju sve više zahteva socijalno ugroženi zbog čega nisu u mogućnosti da pomognu svima.

Stručnjak za socijalna pitanja Artan Mustafa smatra da je niska stopa zaposlenosti razlog siromaštva na Kosovu.

“Kosovo ima najnižu stopu zaposlenosti pa je iz tog razloga mnogim porodicama potrebna socijalna pomoć. Međutim, ni ona nije dovoljna da pokrije potrebe svih porodica”, naglasio je Mustafa.

U pisanom odgovoru ovom mediju Agencije za statistiku Kosova, navodi se da su poslednji podaci o ljudima koji žive u siromaštvu iz 2017. godine kada je zabeleženo pocećanje od 42 procenta.

(Kosovapress, Kosovo online)