Connect with us

Kosovo

Stoltenberg i Osmani: NATO snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije

Objavljeno

-

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, i predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, sastali su se u Briselu kako bi razgovarali o pitanjima bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Stoltenberg je izrazio podršku NATO-a dijalogu između Kosova i Srbije, ističući da je to ključni način za rešavanje otvorenih pitanja između ove dvije zemlje.

Pohvalio je napore Prištine u smanjenju tenzija, uključujući smanjenje broja vojnih snaga i planove za izbore. Istakao je važnost izbegavanja dalje eskalacije i pozvao obe strane da se pridržavaju svojih obaveza. Stoltenberg je naglasio da je od suštinskog značaja za NATO da se izbegne dalja destabilizacija na severu Kosova.

Takođe, osudio je nasilje koje se dogodilo nad pripadnicima NATO misije na Kosovu (Kfor) nekoliko mjeseci ranije, naglasivši da stabilnost regiona zavisi od svih strana.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je NATO-u na dosadašnjem prisustvu i podršci u očuvanju bezbednosti i stabilnosti na Kosovu. Osmani je istakla da su napadi na pripadnike Kfora, građane i novinare neprihvatljivi i da napadači moraju da se privedu pravdi.

“Mi cijenimo ulogu NATO-a u razvoju Kosova. Uspesi Kosova su uspesi NATO-a i zbog toga smo ponosni što imamo najživlju demokratiju u regionu. Trebalo bi da budemo ponosni na ova dostignuća. Upravo zato što je Kosovo historijski uspjeh NATO-a, postoje zlonamerne sile koje žele da ga izazovu i unište. Ovo ne smemo dozvoliti. Kosovo i region ne treba osporavati zbog ruske zlobe. Sjever Kosova je bio i biće dio Republike. Nećemo dozvoliti da sjever bude bojno polje za hegemonističke tekovine regionalnih autokrata. Mi smo za integraciju severa. Osudila sam napade 29. maja na vojnike KFOR-a koje su organizovali srpski kriminalci. Naše misli su sa povređenim vojnicima”, rekla je Osmani.

Osmani je takođe naglasila da Kosovo ostaje posvećeno cilju članstva u NATO-u i izrazila spremnost Kosova da, u saradnji sa NATO-om, privede pravdi one koji su učestvovali u napadima na pripadnike Kfora i druge incidente na severu Kosova.

(RTK)