Connect with us

Kosovo

Stejt department: Saradnja SAD i Kosova unapređuje interese obe zemlje

Objavljeno

-

Američka podsekretarka za javnu diplomatiju Elizabet Alen, sastala se danas sa predsjednicom Vjosom Osmani.

Stejt department je saopštio da je na sastanku diskutovano o strateškom prioritetu unapređenja Kosova na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i o važnosti bliske koordinacije u postizanju ovog cilja.

„Podsekretarka je naglasila prednosti regionalne ekonomske integracije i značaj evropskih i transatlantskih vrijednosti, kao što su prava manjina i sloboda medija“, navodi se u saopštenju.

Stejt department je saopštio da je potpisan i memorandum o razumjevanju za jačanje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova u borbi protiv manipulacije informacijama od strane stranih država.

Kosovo je petnaesta zemlja u Evropi, Africi, Istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi koja je usvojila Okvir Stejt departmenta SAD za borbu protiv manipulacije informacijama od strane stranih država.

Ove zemlje su se pridružile u zajedničkom prepoznavanju da manipulacija informacijama od strane stranih država, uključujući dezinformacije i propagandu, predstavlja pretnju transnacionalnoj bezbednosti koja može stvoriti ili iskoristiti podele unutar i između zemalja, ugroziti integritet izbora i potkopati povjerenje javnosti u vladu.

„Kroz ovaj sporazum, Sjedinjene Američke Države i Kosovo imaju za cilj da prošire razmjenu informacija, izgrade kapacitete za kritične programe protiv dezinformacija i usklade vladine politike oko pet ključnih oblasti delovanja definisanih u Okviru. Ova proširena bilateralna saradnja između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova u borbi protiv manipulacije informacijama od strane stranih država unapređuje zajednički interes obe zemlje za obezbeđivanje globalnog ekosistema informacija koji je slobodan, otvoren i zasnovan na činjenicama“, saopštio je Stejt department.

(RTK)