Connect with us

Kosovo

Stano: Kosovo ima pravo da ukine tablice koje izdaje Srbija

Objavljeno

-

Evropska unija podržava odluku Vlade Kosova da ukine tablice koje izdaje Srbija i zamjeni ih registracijama RKS.

Portparol EU Peter Stano rekao je da je Brisel obavješten, ali nije konsultovan o planovima zvanične Prištine o registarskim tablicama i slobodi kretanja.

On u pisanoj izjavi Tanjugu kaže da, prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice koje izdaje Srbija.

“Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo registarske tablice koje izdaje Kosovo”, rekao je Stano.

On dodaje da je važno dati dovoljno vremena za realizaciju ovog plana, te da se on priprema i provodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom.

“Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju nerazumne prepreke koje ograničavaju slobodu kretanja”, rekao je Stano.

U ime EU, Stano je ponovio svoj poziv da obje strane koriste dijalog koji vodi ka rješavanju otvorenih pitanja, uključujući ona koja se odnose na slobodu kretanja i registarske tablice.

“EU očekuje da Kosovo i Srbija stvore povoljno okruženje za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana. Ovo je ključ za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, na koji se strane moraju fokusirati sada”, rekao je Stano.