Connect with us

Kosovo

Stano: EU uzela u obzir Kurtijeve komentare o Zajednici

Objavljeno

-

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da su uzeli u obzir komentare kosovskog premijera Aljbina Kurtija o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koje je šef vlade objavio tokom debate u Skupštini Kosova početkom ovog mjeseca.

Istovremeno, Stano je izrazio spremnost evropskih institucija da pomognu stranama u razgovorima oko formiranja Zajednice, ova obaveza kosovske strane je proizašla iz procesa dijaloga.

„Forum na kojem će se razgovarati o osnivanju Zajednice, kao i o svakom predlogu koji dve strane mogu da imaju, je u okviru dijaloga. EU je spremna da omogući razgovore o Zajednci na budućim sastancima dijaloga“, izjavio je Stano.

Portparol EU takođe je potvrdio da još nije određen datum za sljedeći sastanak lidera.

Inače, premijer Kurti je 2. februara predstavio šest uslova za osnivanje Zajednice. Prema njegovim rečima, Udruženje ne može biti jednonacionalno, mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima zemlje, da ima drugačiji naziv i da nema izvršna ovlašćenja, da uključuje princip reciprociteta između država u pogledu prava nacionalnih manjina po evropskim modelima.

(RTK)