Connect with us

Kosovo

Stano: EU traži da se zahtjevi za deeskalaciju ispune bez odlaganja

Objavljeno

-

Portparol Evropske unije, Petar Stano, ponovio je nakon još jedne runde dijaloga u Briselu, da Evropska unija traži od Beograda i Prištine da ispune zahtjeve za deeskalaciju i sprovedu sporazume iz dijaloga bez odlaganja, prenosi Gazeta ekspres.

Stano je takođe zatražio da se strane uzdrže od radnji koje bi mogle dovesti do dalje eskalacije.

„Na sastanku u srijedu, moderator EU i strane su pojedinačno razgovarale o nekim aktuelnim pitanjima na dnevnom redu Dijaloga uz posredovanje EU, kao što su primena novog sporazuma na putu normalizacije odnosa, energetika, primena Deklaracije o nestalim licima, deeskalacija situacije na sjeveru Kosova, trgovinskim pitanjima i organizaciji prevremenih izbora. EU očekuje da obe strane ispune svoje obaveze iz dijaloga i zahtjeve EU za deeskalacijom bez daljeg odlaganja, da se konstruktivno angažuju u procesu i da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da dovede do dalje eskalacije“, izjavio je Stano za Gazetu ekspres.

On, međutim, nije želeo da komentariše kritike koje je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi uputio na račun specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Bisljimi je po završetku sastanka u Briselu izjavio da je Kosovo zabrinuto zbog predloženog nacrta Miroslava Lajčaka za finalizaciju plana redosleda implementacije Osnovnog sporazuma.

Prvi potpredsjednik kosovske vlade je Lajčakov predlog opisao pristrasnim u korist Srbije, kao i da ne garantuje punu primjenu Ohridskog sporazuma.

(Gazeta express, Kosovo online)