Connect with us

Kosovo

Otvoren granični prelaz Restelica-Strezimir

Objavljeno

-

Iako je ranije bilo najavljivano sezonsko otvaranje graničnog prelaza prema Sjevernoj Makedoniji, napokon, danas (21. 07. 2023.), u jutarnjim satima, bez zvaničnih ceremonija, otvoren je granični prelaz Restelica – Strezimir.

Najavljivano je bilo otvaranje 1. maja, pa kasnije juna i jula i napokon je otvoren danas.
Kako saznajemo, ove godine će se u Sjevernu Makedoniju preko graničnog prelaza Restelica – Strezimir, moći ulaziti i sa tablicama EU i zemalja regiona, a ne samo sa kosovskim, što je bio slučaj prethodnih godina. Uslov za prelazak je kosovska lična karta, i Zeleni karton, odnosno osiguranje za vozilo kojim se namjerava preći granica.

Od danas, ljubitelji planina i šetnje do Sjeverne Makedonije i obrnuto, mogu uspješno realizovati svoje planove za posjetu Makedoniji i Kosovu.

Nekoliko preporuka od redakcije Radio Gore

Svima koji namjeravaju ići ovim putem savjetujemo laganiju vožnju, jer su jedna kratka dionica sa kosovske strane i nekoliko kilometara kroz S. Makedoniju bez asfalta.

U ovom dijelu ima se dosta toga lijepog vidjeti. Ne zaboravite osim Mavrovskog jezera, posjetiti i rekanska sela od kojih je Žirovnica najbliže selo, ali i Velebrdo i Rostuše gdje je locirana zgrada Opštine Mavrovo i Rostuše.
Ko usput planira nešto i pojesti, tu je svakako najčuveniji restoran u cijelom region još iz vremena Jugoslavije na putu prema Mavrovu u Trnici, gdje se na meniju mogu naći mnogi specijaliteti a poseban specijalitet je Bakrdan odnosno Kačamak sa kiselim mlijekom.

Granični prelaz Restelica-Streiimir otvara se tokom ljetnje sezone, već nekoliko godina. Stanovnici pograničnog područja smatraju da je otvaranje ovog graničnog prelaza izuzetno važno za oba područja i države.