Connect with us

Kosovo

Srbi napuštaju institucije na sjeveru Kosova, a šta je sa onima južno od Ibra?

Objavljeno

-

Dva dana pošto su najavili povlačenje iz kosovskih institucija, Srbi sa sjevera Kosova, kao i 10 poslanika Srpske liste, u ponedjeljak su to i formalno uradili.
Sagovornici Glasa Amerike – Srbi i Albanci južno od rijeke Ibar, različito ocjenjuju ovaj potez političkih i institucionalnih predstavnika Srba.

Novinar Goran Avramović smatra da je izlazak Srba sa sjevera Kosova iz institucija početak ozbiljne krize na Kosovu, koja, prema njegovim riječima, neće biti lako razrešena.

On je za Glas Amerike rekao da je “ova situacija posebno opasna za Srbe južno od Ibra”.

„Sve poruke koje idu iz Republike Srbije idu do Ibra praktično, zaustavljaju se u Kosovskoj Mitrovici, tako da mi ovog trenutka ne znamo šta se dešava sa Srbima koji su ovde južno od Ibra u institucijama. Hoće li oni u tim institucijama ostati, kakav će odnos centralnih institucija biti prema njima… Dakle, prilično smo obezglavljeni u nizu nepoznanica koje imamo…“, rekao je Avramović.

S druge strane, analitičar srpsko-albanskih odnosa, Fatmir Šeholi, smatra da nije dobro što su Srbi sa sjevera Kosova napustili kosovske institucije, jer, kako je naveo „treba da shvate da jedino kroz institucije mogu da ostvare svoja politička i druga prava koja im po Ustavu Kosova pripadaju“.

“Što se tiče Srba južno od Ibra, šest opština koje su ovdje, mislim da su oni veoma dobro shvatili situaciju i bolje je da ne čine to što rade na sjeveru, jer su se Srbi južno od Ibra mnogo ranije integrisali u kosovsko društvo, nego ovi sa sjevera. Ali bi trebalo jednostavno i ovi Srbi južno od Ibra da utiču na Srbe sa sjevera da se jednostavno integrišu i kažu istinu i realnost koja je na Kosovu, koja je realna, mi ne možemo da je promenimo”, naveo je Šeholi za Glas Amerike.

Šta kažu građani

Građani Prištine, Albanci, smatraju da nije dobro što su Srbi sa sjevera Kosova napustili institucije, dok se s druge strane Srbi u Gračanici pitaju “gdje su u svemu ovome Srbi južno od reke Ibar”.

“Neko ih je naterao da to urade, inače oni dobrovoljno ne bi uradili ništa. Ne znam, to je politika, ali nije dobro ni za njih ni za nas”.

“Po meni nije dobro, jer moraju tu da žive, tu treba da se reši problem, ne može na primer da se reši problem u drugoj zemlji nego ovdje”.

“Sada je vrijeme, zakon je demokratija i oni su se izrazili, ništa loše nisu uradili. Prema tome, sada, zakon treba da se poštuje bez obzira ko je i šta je”, smatraju građani Prištine.

Svoje viđenje izneli su i građani Gračanice.

“Ako su Srbi sa sjevera napustili, mogli su i Srbi južno od Ibra takođe da napuste institucije, da budemo jedinstveni u svemu”.

“Srbi sa sjevera Kosova i jesu u pravu i nisu. Prvo jesu u pravu zato što je to njihovo legitimno pravo da imaju tablice po Rezoluciji 1244. Ono što je paradoks je, gdje smo mi Srbi sa juga Kosova, da li smo mi Srbi građani drugog reda i vezano za odnos Republike Srbije i institucija na Kosovu. Znači i institucije Kosova i Vlada Srbije se ponašaju prema Srbima sa juga kao prema građanima drugog reda”.

“Narodno rečeno – ‘baba dala dinar da uđe u kolo, a pet da izađe iz kola’. Znači suprotno odlukama naroda da se uđe u parlament. To je odluka koja je bila. Sada se pokazalo posle deset godina da je bila pogrešna politika, da je isto trebala da bude kolektivna odluka”, kažu stanovnici Gračanice.

Kako prevazići krizu?

Goran Avramović smatra da je trenutno najvažnije „da ne bude tenzija i da neko izađe sa jasnim planom, kako da se trenutna kriza prevaziđe“.

Prema njegovim riječima, „trenutno je moguće pronaći samo prelazno rješenje“, i „nije realno očekivati ispunjenje zahtjeva koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština“.

„Što se formiranja Zajednice srpskih opština tiče, mislim da je to lako reći, ali mislim da u ovom trenutnku nijedna od tri strane – kad kažem tri mislim na Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu – zapravo blagog pojma nema kako bi Zajednica srpskih opština trebalo da izgleda, čemu bi ona trebalo da služi, a naročito ne kako bi ona zaista funkcionisala“, naveo je Avramović.

Šeholi smatra da Vlada Kosova treba da posluša predlog, prije svega, Sjedinjenih Američkih Država i produži rok za preregistraciju vozila i krene u formiranje Zajednice srpskih opština.

“Kurti, premijer vlade Republike Kosovo treba da sluša i da učini ono što kaže Amerika, glavni saveznik Kosova. I kada to uradi, onda će biti dobro za sve, do tada imaćemo sigurno problema ovakvih trenutnih i situacija u kojima dolazi posle do nekih drugih situacija koje ne bih želeo da budu kobne za bilo koju stranu”, rekao je Šeholi.

Srbi sa sjevera Kosova zaposleni u Policiji Kosova, zatim srpske sudije i administrativno osoblje pravosudnih institucija u Sjevernoj Mitrovici, kao i poslanici Srpske liste, juče su i formalno podneli ostavke. Ostavke su formalno u nedjelju podneli i gradonačelnici i odbornici četiri opštine na sjeveru Kosova.

(Glas Amerike, preko Kossev)