Connect with us

Kosovo

Specijalno tužilaštvo: Ispitujemo slučaj četiri miliona franaka bivšeg ambasadora Ismailjija

Objavljeno

-

Specijalno tužilašzvo Kosova proverava informacije objavljene u medijima prema kojima je bivši ambasador Kosova u SAD Akan Ismailji sakrio četiri miliona franaka na tajnom računu u Švicarskoj.

„Obavještavamo vas da je Specijalno tužilaštvo pokrenulo postupak po službenoj dužnosti, i da je ona u fazi analize sadržaja vijesti, kako bi se prikupile potrebne informacije u vezi iznete sumnje“, objasnio je portparol Tužilaštva Ekrem Ljutfiu za „Reporteri.net“.

Bivši telekomunikacioni tajkun na Kosovu Ismailji imenovan je za ambasadora u SAD 2012. godine.

Kao ambasador Ismailji je imao zakonsku obavezu da svoju imovinu prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije.

Međutim on nije prijavio oko četiri miliona franaka na švicarskom računu u junu 2014., dok je bio na dužnosti ambasadora.

O skrivenom novcu javnost je saznala 22. decembra prošle godine, u okviru istraživanja novinara.

Prema kosovskom zakonodavstvu, visoki javni zvaničnici koji kriju svoju imovinu ili daju lažne izjave mogu biti kažnjeni novčano i zatvorom do pet godina.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije navode da ne mogu sprovesti nikakvu istragu jer se radi o prekršaju koji je zastareo.

Ali ukazuju da Tužilaštvo može dati svoje mišljenje o eventualnoj zastarelosti krivičnog dela i donese odluku da li će pokrenuti istragu.

U trenutku kada je u žiži interesovanja javnosti Ismailji u Prištini najavljuje otvaranje novog poslovnog poduhvata, a riječ je o zabavnom parku koji se predstavlja kao najveći zatvoreni park na Kosovu i u regionu, a koji će biti deo novog tržnog centra „Priština Mol”.