Connect with us

Kosovo

Spahiu: Nakon liberalizacije viza Kosovo bi moglo da napusti do 500.000 građana

Objavljeno

-

Profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini, Nedžmedin Spahiu izjavio je da bi u prvih godinu dana nakon usvajanja vizne liberalizacije Kosovo moglo da napusti do 500.000 građana.

Spahiu je agenciji Beta kazao da većina mladih stanovnika želi da ode na Zapad jer na Kosovu ne vidi nikakvu perspektivu.

„Skoro iz svake porodice najmanje jedan član živi i radi u zemljama Zapadne Evrope. Ukoliko, kako je najavljeno, do kraja godine Evropska unija uvede liberalizaciju viza za gradjane Kosova, samo u prva tri-četri mjeseca Kosovo će napustiti 100.000 gradjana, a u narednih godinu dana u nekoliko talasa još 300.000–400.000 stanovnika“, ocijenio je profesor Spahiu.

Po njegovim riječima, Kosovo će ostati bez radne snage, a prepoloviće se i broj studenata „koji će zbog posla prekinuti studije i krenuti na Zapad“.

„Pored mladih, Kosovo će napustiti i loše plaćeni stručnjaci. Medju gradjanima vlada uvjerenje da Kosovo ne može da postane demokratsko društvo u kome će se cijeniti znanje i stručnost. Svaka vlast na odgovornim funkcijama bira nesposobne i nestručne, a sposobni i obrazovani ostaju po strani. Socijalni i ekonomski problemi s kojima se susreće većina stanovnika Kosova je za većinu njih nerešiva i jedini izlaz je odlazak u zemlje Evropske unije“, objasnio je Spahiu.

Samo prema podacima Ljekarske komore, s Kosova je u posljednje četri godine u inostranstvo otišlo 580 ljekara.

Evropska komisija je juče potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za gradjane Kosova. Ocijenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje „u potpunosti važeća“.

Radi se o ključnom dokumentu koji će biti osnova za donošenje odluke o viznoj librealizaciji za Kosovo na nivou država članica Evropske unije (EU).

Prema tom dokumentu, preneli su mediji, Kosovo je uspostavilo snažan pravni i operativni okvir za borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i suočavanje s migracionim i bezbednosnim rizicima.

„Kosovo je nastavilo da konsoliduje napredak u ključnim oblastima identifikovanim u mapi puta liberalizacije. Shodno tome, osnova za preporuku Komisije iz 2018. da se državljani Kosova izuzmu od zahtjeva za vizu u pogledu kratkih boravaka ostaje u potpunosti važeća“, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Zakonodavne procedure koje bi vodile do odluke o ukidanju viznog režima počinju formalno 13. oktobra, kada će se okupiti radna grupa za vize koja će otpočeti prvu raspravu oko ovog pitanja.

(Beta)