Connect with us

Kosovo

Bisljimi: Kosovo i Srbija nikada udaljeniji u procesu dijaloga

Objavljeno

-

Zamjenik premijera i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi kazao je da dijalog Kosova i Srbije sada nije u boljoj poziciji od one u kojoj je bio 2011. godine, dodajući da postoji mnogo razloga zašto dijalog nije dao željene rezultate, prenosi Ljaljmi.

Bisljimi je istakao da Beograd i Priština nikada nisu bili udaljenjeniji u procesu dijaloga, i dodao da Srbija 2011. godine nije imala vojne baze na graničnim prelazima.

„Po meni, 2022. godine Kosovo i Srbija nisu ništa bliži nego 2011. Čak su sada mnogo udaljeniji nego kada je dijalog počeo. Srbija 2011. ne bi pokretala pitanja u vezi sa granicama. Srbija 2011. godine nije imala 48 policijskih baza duž granice sa Kosovom, danas ih ima, i udaljene su samo kilometar od granice sa Kosovom”, rekao je Bisljimi.

Zamjenik kosovskog premijera je naveo da su strane i Evropska unija više posvećene potpisivanju sporazuma, nego njegovoj primeni.

„Svi napori strana u EU bili su da se potpišu sporazumi i da se nakon toga hvale svojim uspjesima, ali nakon toga nikog nije zanimalo šta se dešava na terenu“, dodao je Bisljimi.

Bisljimi je rekao da se Srbija krije iza pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Izgleda da Srbiji nije u interesu da se ozbiljnije bavi dijalogom, uglavnom se bavi energetskim pitanjem i usklađivanjem sa Rusijom. Za sada vidimo nedostatak volje na srpskoj strani da se konstruktivno angažuje za punu normalizaciju ili za rješavanje bilo kog od postojećih problema u vezi sa primjenom prethodnih sporazuma”, rekao je Bisljimi.

Što se tiče liberalizacije viza, Bisljimi je naglasio da je Francuska bila jedna od skeptičnih zemalja, ali da su sa njom radili na rješavanju svih problema.

Prema riječima Bisljimija, sve zemlje članice Evropske unije su saglasne oko liberalizacije viza.

„Slažem se da je Francuska imala određena oklevanja u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo, ne nužno zbog velikog broja tražilaca azila u Francuskoj, već zbog velikog broja kosovskih tražilaca azila koji su izabrali Francusku za svoju destinaciju. Pokušali smo da riješimo svako otvoreno pitanje koje su zakonodavci i kreatori politike u Francuskoj imali. Od 23. juna imamo veliku podršku i potvrdu podrške Francuske za viznu liberalizaciju, a posljednji izvještaji govore da su sve zemlje složne za liberalizaciju viza za Kosovo, što očekujemo da će se desiti vrlo brzo“, zaključio je Bisljimi.

(Lajmi, Kosovo online)