Connect with us

Lokalne

Snijeg i ledena kiša otežavaju saobraćaj, pojedina naselja bez struje

Objavljeno

-

Situacija u opstini Dragaš je nesvojstvena za ovaj vremenksi period, za januar. Naime, nekoliko dana je padala kiša.

Juče je cijeli prizrenski region bio zahvaćen sniježnim padavinama, kao i opoljski dio opštine Dragaš, dok prema Gori nije bilo sniježnih padavina sve do 16 casova u subotu, kada je za svega pola sata obelela Gora i krenulo je uobičajno zimski.

Međutim, temperatura varira cijelo vrijeme pa se tokom današnjeg dana snijeg dijelom otopio, a dijelom se po površini pretvorio u led.
Tokom cijelog današnjeg dana padala je kiša i temperatura je rasla do faze topljenja snijega, zatim je dolazila magla i onda su se padavine pretvarale u led i ledenu kišu, tako da je tokom cijelog dana a i sada u večernjim satima, saobraćaj otežan i potrebno je više opreza prilikom vožnje zbog ledenih kiša, pogotovo na seoskim putevima.

Svi su putevi prohodni, na vrijeme ocišćeni iako nije bilo mnogo navejanog snijega. Obzirom da se na regionalnim pravcima uz čišćenje koristi i rizla, odnosno so, regionalni pravci su u potpunosti bezbjedni, dok na lokalnim putevima nema rizle, pa je to dodatni razlog za povecanu paznju prilikom voznje.

Problem koji se pojavio zbog specifičnih vremenskih uslova je kolaps oko snabdjevanja elektricnom energijom. Na svim dalekovodnim pravcima je došlo do mnogobrojnih prekida, kako nam je rekao I.S. iz KOST-a.
“Dvije ekipe su na terenu, ali naprosto ne znamo gdje prije otkloniti kvar. Cijeli reon je u mnogobrojnim prekidima. Zatražili smo još jednu ekipu iz Prizrena da nam pomogne u ovom momentu u borbi sa vremenskim uslovima. Nadam se da ćemo uspjeti na vrijeme popraviti kvarove do kojih je došlo”, kaže naš sagovornik.

Na putu od Dragaša prema Globočici, sreli smo ekipu koja je po ledenoj kisi i to pješke i uz pratnju vozila za podizanje radnika na bandere, išla naviše od bandere do bandere, tražećii moguće kvarove.
Iako je ovo nova trasa dalekovoda koja se pruža pored asfalta, a obzirom da se zbog leda na granama i lišću, drveće doslovno spustilo na sedždu, na mnoga mjesta došlo je do spoja dalekovoda ili do prekida.
Iako je stanovništvo nezadovoljno čestim prekidima, ovo je ipak nesvakidašnja situacija, pritom svjedoci smo da su ekipe na terenu uprkos izuzetno teškim vremenskim uslovima te da je širom opštine mnogo kvarova već otklonjeno. Naravno najveći problem je upravo pravac dalekovoda ka Restelici, koji je najduži, prolazi kroz šumu, ali se nalazi i na najvećoj nadmorskoj visini.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply