Connect with us

Kosovo

SL: Verifikacija mandata je politički čin koji ne znači da ćemo aktivno učestvovati u radu Skupštine

Objavljeno

-

“Današnja verifikacija mandata je čisto politički čin koji ne znači da ćemo aktivno učestvovati u radu Skupštine”, izjavio je Milan Joksimović iz Srpske liste na konferenciji za novinare u Gračanici.

„Danas je u skupštini u Prištini devet zastupnika Srpske liste tehnički verifikovalo mandate, na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama i odmah napustilo sjednicu skupštine“, poručila je Srpska lista neposredno nakon polaganja zakletve deset novih srpskih zastupnika u kosovskoj skupštini.

Odluku o polaganju zakletve nazvali su „strateškom“, te poručili da je njome direktno sprečeno da se „ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba“.

„Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmene Ustava koje bi vodila ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od SPC, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd.“, navodi Srpska lista.

Srpska lista dalje je poručila da ova odluka neće zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na sjeveru Kosova kojim se, kako navode „gase sve institucije na toj teritoriji“, a kao odgovor na kršenje briselskog sporazuma, „maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava.“

Naglasili su i da im je cilj da se zaštiti srpski narod, mir i sigurnost, ali sa druge strane i da „ne dozvole Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima“.

U toku je nova kriza sa tablicama na Kosovu, a nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija na sjeveru Kosova, uključujući Skupštinu Kosova.

Međutim, deset novih zastupnika iz redova Srpske liste i GI SPO položili su danas zakletve i na taj način zamenili one koji su dali ostavke.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Povodom položene zakletve devet kandidata SL u kosovskoj skupštini na Tviteru se oglasila i srpska političarka sa Kosova i univerzitetski profesor Rada Trajković i kratkom objavom pitala predsjednika Srbije Aleksadnra Vučića – „Objasnite ovaj nagli zaokret“.

Prema njenim rečima razlog ulaska devet predstavnika Srpske liste u kosovsku skupštinu jeste da bi „sprečili“ njen ulazak u istu i da bi, kako je navela, onemogućili da srpska zajednica na Kosovu dobije prave političke predstavnike.

(RSE, Kossev)