Connect with us

Kosovo

Seljimijevi advokati traže od suda da iz optužnice izbaci “udruženi zločinački poduhvat”

Objavljeno

-

Tim odbrane bivšeg pripadnika OVK Redžepa Seljimija podneo je žalbu Specijalnom sudu kojom osporava oblik krivičnog gonjenja koji sud naziva “udruženi zločinački poduhvat”, izvještava Gazeta Ekpres.

Seljimijevi advokati Dejvid Jang i Džefri Roberts naveli su da je “udruženi zločinački poduhvat” konstrukcija stvorena selektivnom analizom ograničenog broja slučajeva nakon Drugog svijetskog rata i međunarodnih konvencija.

Oba advokata su takođe navela slučajeve kada se koristi izraz “udruženi zločinački poduhvat”.

Kao što je rekao pretpretresni sudija, taj izraz se primenjuje na ad hok sudovima, ima tri različita oblika.

Seljimijevi advokati pišu da Udruženi zločinački poduhvat nije bio deo zakona Kosova ili bivše Jugoslavije 1998. godine, kada se navodi da je Seljimi počinio zločine za koje je optužen.

Takođe kažu da “udruženi zločinački poduhvat” nije bio deo ni konvencionalnog ni običajnog međunarodnog prava 1998. godine.

“Nijedna međunarodna konvencija koja obavezuje Kosovo ne uključuje UZP. Prema tome, nema osnova za sprovođenje ovog oblika odgovornosti”, kaže se u podnesku Seljimijevih advokata.

Advokati zaključuju da Specijalni sud ne može krivično goniti člana Pokreta Samoopredeljenje u okviru “udruženog zločinačkog poduhvata”.

“U skladu sa Ustavom Kosova i priznatim ljudskim pravima, zabranjeno je retroaktivno sprovoditi krivični zakon, uključujući načine odgovornosti, koji nisu bili primenjivi i obavezni na Kosovu u vrijeme izvršenja krivičnih djela koja su navodno počinjena. Dakle, jedini oblici odgovornosti za koje se Seljimi se može goniti je na osnovu onih koji bi bili primenjivi u martu 1998. godine na Kosovu”, navedeno je u pdnesku.

Selimijev tim za odbranu traži od pretpretresnog sudije Nikole Gujua da odluči da Specijalni sud “nema nadležnost nad odgovornošću udruženog zločinačkog poduhvata, i da naloži Kancelariji specijalnog tužioca da ukloni paragrafe iz optužnice koji se odnose na udruženi zločinački poduhvat”.

(Gazeta express, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply