Connect with us

Kosovo

Sastanak u Briselu o pitanju dinara na Kosovu završen bez dogovora

Objavljeno

-

Bez dogovora je završen sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju dinara.

Kako su strane potvrdile, evropski posrednik Miroslav Lajčak je izašao sa novim predlogom o kojem će se raspravljati u budućnosti.

Kako su oba pregovarača najavila, Kosovo i Srbija će u narednim danima predati svoje komentare na novi predlog, a naredni susret o istom pitanju će biti održan sredinom maja.

Besnik Bisljimi, glavni pregovarač Kosova je na kraju susreta rekao da evropski posrednik pokušava da ispoštuje crvene linije strana.

“Novi predlog gospodina Lajčaka je pokušaj da se stavovi strana približe. To bi trebao da bude i poslednji predlog. Predlog ide u dobrom smeru, ali zahteva vremena da obe strne analiziraju elemente i pravne implikacije.”

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je ocijenio da se radilo o veoma teškim razgovorima.

“Teški i napeti su bili razgovori, ali su bili direktni što je dobro. I ja i eksperti smo imali priliku da iznesemo naše predloge o idejama EU i da rešimo pitanje dinara jer je (premijer Kosova) Kurti tom odlukom ugrozio opstanak srpskog naroda. To mora hitno da se rešava, u pitanju je postojanje Srba”, izjavio je Petković na kraju sastanka.

(RSE)