Connect with us

Kosovo

Bislimi: Srbija traži finansiranje paralelnih struktura

Objavljeno

-

Juče je održan sastanak u okviru procesa dijaloga, na nivou glavnih pregovarača Kosova i Srbije, na kojem je Republiku Kosovo predstavljao prvi zamjenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bislimi.

Nakon sastanka, zamjenik premijera Bislimi je rekao da je ovaj sastanak, za razliku od drugih sastanaka, bio mnogo konkretniji, gdje su strane diskutovale tačku po tačku o idejama koje je Lajčak iznio dvije nedjelje ranije.

Bislimi je dalje rekao da je Srbija ima zathjeve koji su, prema njegovim riječima, doveli do razilaženja stavova.

„Na primjer, danas smo prvi put videli otvoreno dokumentovano od strane Srbije kako oni vide proces stvaranja asocijacije, dok se za međunarodnu zajednicu i Kosovo udruženje shvata kao mehanizam koji pomaže opštinama sa srpskom većinom da koordinira vršenje nekih svojih akcija, Srbija je danas pokazala da to vidi kao mehanizam za legitimisanje prisustva srpskih nelegalnih struktura na Kosovu. Takođe, nastavljena je stara igra sa tendencijama da se obezbjede metode putem kojih bi dobili garancije za licenciranje nelegalnih institucija kao što je “Poštanska banka” na Kosovu. Vidjevši da se stavovi ne približavaju, nakon višesatnih razgovora, Lajčak je, poštujući crvene linije stranaka, iznio novi prijedlog, koji bi manje-više trebao biti posljednji prijedlog koji je iznio Lajčak i za koji ćemo morati da damo svoje komentare tokom narednih dana”, rekao je Bislimi.

Prema njegovim riječima, Lajčakov prijedlog je aproksimacija ili tendencija usklađivanja stavova, ali zahtijeva vrijeme od obje strane da analiziraju elemente u njemu, bilo da su pravne implikacije ili slično.

Bislimi je rekao da se razgovaralo o finansiranju prosvete i zdravstva u opštinama na sjeveru, ali je, prema njegovim rečima, srpska strana tražila da se finansiraju paralelne strukture Srbije do osnivanja udruženja.

“Jedan od problema o kojem se razgovaralo proteklih sedmica jeste kako omogućiti dalje finansiranje škola i ambulanti koje rade u četiri opštine na sjeveru i u drugim opštinama. Ideja Srbije je bila da se one finansiraju dok se ne osnuje udruženje i onda pređu u nadležnost udruženja. Naravno, prijedlog nije naišao na razumijevanje Lajčak, pa čak ni naš”, izjavio je Bislimi.