Connect with us

Region

Sarajevo ispratilo žrtve genocida u Srebrenici

Objavljeno

-

Iz visočkog preduzeća “Gradska groblja” krenula su tri kombija za 19 tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni UN-a koji su u podne stigli u Sarajevo.

Direktor preduzeća Kenan Karavdić Feni je ranije kazao da su ove godine to radili sa Komemorativnim centrom iz Tuzle.

“Ove godine je ukupno 19 posmrtnih ostataka, koji su identifikovani, čije su porodice dale saglasnost da se izvrši ukop”, rekao je Karavdić te dodao da je još puno identifikovanih, a nekompletiranih tijela za koje porodice ne daju saglasnost za ukop.

Ispraćaju su prisustvovali lider SDA Bakir Izetbegović, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Okerić i brojni građani.

Ispred Predsjedništva BiH će krenuti prema spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, zatim Markalama i potom prema Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

(Radiosarajevo.ba)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply