Connect with us

Kosovo

Saopštenje Vlade Kosova nakon sastanka u Briselu sa čelnicima Evropske Unije

Objavljeno

-

Republika Kosova je prihvatila Osnovni sporazum iz Brisela, datuma 27. februara 2023.godine, kao i Implementirajući aneks iz Ohrida datuma 18. marta 2023. godine. Ovako dogovoreni dokumenti predstavljaju zajednički uspjeh uz Evropsku Uniju. Sporazume treba implementirati u njihovoj celini, bezuslovno i bez ikakvih zakašnjenja.

Na današnjem sastanku sa njemačkim kancelarem, Olafom Šolcem, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, premijerkom Italije Djordjom Meloni, predsjednikom Evropskog savjeta Šarl Mišelom, zamjenikom predsjmednika Evropske Komisije i Visokim predstavnikom za spoljnu politiku Džozepom Boreljom, te njegovim emisarom Miroslavom Lajčakom, Premijer Kurti se zahvalio svima na njihovom doprinosu i angažmanu ka miru, normalizaciji odnosa izmedju Republike Kosova i Srbije.

Premijer Kurti je naglasio da je, nakon terorističkog napada od 24.septembra, njegov prioritet bezbednost na Kosovu, sa naglaskom na granični prelaz sa Srbijom, pošto su sa druge strane stigli paramilitarci koji su izvršili teroristički i kriminalni napad ubijajući i ranjavajući kosovske policajce. Da se ovo ne bi ponovilo, potrebne su sankcije i kazna Srbiji.

Istraga nad terorističkom i paramilitarnom grupom sponzorisanom od strane Srbije, treba pokazati tačno ko je šta napravio u izvršenju ovog akta agresije, dok u medjuvremenu nema dileme kod medjunarodnog faktora u vezi sa krivcem. Premijer Kurti je naglasio da je Kosovo na vrhu po pitanju napretka u smislu vladavine prava u regionu unutar Zapadnog Balkana, što je i konstatovano od strane prestižne međunarodne organizacije World Justice Project. Paramilitarna teroristička grupa Milana Radoičića i ostali odgovorni se trebaju izručiti Kosovu gdje bi bili subjekat pravednog i fer sudskog postupka, što više kada se uzme u obzir da se pravosudni sistem na Kosovu i sudski procesi monitorišu od strane Misije Evropske Unije za vladavinu prava – EULEX.

Premijer Kurti je podsjetio da je bio spreman potpisati i u Briselu 27. februara 2023. godine kao i u Ohridu 18. marta 2023. godine, a i večeras 26. oktobra 2023. godine, naglašavajući da je upravo Samit Evropskog savjeta u Briselu pravi događaj za potpisivanje Osnovnog sporazuma, uključujući i Nacrt ponuđen od strane EU i SAD-a u cilju izvršenja člana 7 u vezi sa članom 10 Osnovnog sporazuma. Uprkos ovako širokogrudnoj ponudi Premijera Kurtija, Predsjednik Srbije Vučić je odbio potpisati sporazum sa Kosovom, i tražio da se prihvati i dodatni papir kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21. oktobra 2023. godine.

Zarad demokratskog i ekonomskog napretka, premijer Kurti je naglasio da Kosovo zaslužuje status kandidata unutar EU, dakle i pridruživanje 5 ostalih država članica EU sa ostalih 22, u cilju priznavanja nezavisnosti Kosova, dok se sigurnost granice Kosova, uz kolektivnu sigurnost regiona Zapadnog Balkana, podiže putem Sporazuma nad Partneritetom za mir sa NATO-om u smjeru učlanjivanja Kosova unutar ove sjeverno-atlantske alijanse.

Na kraju sastanka, Premijer Kurti je rekao da: prihvatanje podrazumeva potpisivanje, a samo potpis podrazumeva prihvatanje i garantuje implementaciju.