Connect with us

Kosovo

Poslanici vladajućeg Samoopredeljenja bojktovali posebnu sjednicu Skupštine

Objavljeno

-

Zbog ne učestvovanja poslanika vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje današnja posebna sjednica Skupštine Kosova koju je sazvala opozicija, nije uspjela. Na dnevnom redu bilo je usvajanje Deklaracije o podršci Rezoluciji Evropskog parlamenta od 19. oktobra 2023. godine, u vezi najnovijih dešavanja u dijalogu Kosova i Srbije, uključujući situaciju u sjevernim opštinama Kosova.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji je inicirao ovu sjednicu, nazvao je neučestvovanje Samoopredeljenja neodgovornim postupkom, dok je premijera Albina Kurtija kritikovao zbog nedostatka transparentnosti.

U ime Demokratske partije Kosova poslanica Blerta Deliu-Kodra, kritikovala je premijera Kurtija ocjenivši da prihvatanjem nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, šteti Kosovu. Ona je, između ostalog, zatražila od institucija EU da osude napad u Banjskoj i da uvedu kaznene mjere protiv Srbije.

I šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši kritikovao je premijera Kurtija zbog nedostatka transparentnosti u vezi sa razvojem događaja u razgovorima u Briselu.

Posle obraćanja opozicionih poslanika, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca je saopštio da će Predsjedništvo u ponedjeljak odlučiti kada će biti održana ova sjednica.

Evropski parlament je Rezolucijom usvojenom 19. oktobra najoštrije osudio kukavički, teroristički napad na pripadnike kosovske policije od strane dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija u Banjskoj, na sjeveru Kosova.

()