Connect with us

Kosovo

SAD obezbjeđuju Kosovu još 3 miliona dolara za pandemiju

Objavljeno

-

Sredinom januara su Sjedinjene Američke Države preko Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) dodjelile dodatnih 3 miliona američkih dolara vrijedne hitne pomoći Kosovu za borbu protiv COVID-19.

Ova pomoć će podupreti jačanje zaštite ugrožene djece koja su pogođena pandemijom i obezbediti kontinuitet u pružanju osnovnih socijalnih usluga. Pomoć će takođe poboljšati terenske usluge u okviru sistema primarne zdravstvene zaštite kako bi se promovisala vakcinacija i digitalizovala baza podataka za upravljanje slučajevima COVID-19 u cilju pospešivanja brze razmjene informacija među zdravstvenim institucijama.

“Sjedinjene Države su posvećene partnerstvu sa Kosovom u cilju okončanja pandemije COVID-19 i posebno su fokusirane na smanjenje njenog uticaja na marginalizovane populacije. Borba protiv globalne pandemije zahtjeva posvećenost svakog od nas, zato učinite svoj dio posla, operite ruke, nosite masku i vakcinišite se,“ rekla je Zejna Salahi, direktorka USAID-ove misije na Kosovu.

Finansijska pomoć od 3 miliona američkih dolara je dodata aktivnosti Odgovor na pandemiju, koja se sprovodi preko UNICEF-a i nadovezuje se na prethodnih 5,1 miliona američkih dolara pomoći za COVID-19 koje je USAID obavezao za Kosovo tokom pandemije. Od kada je Kosovo potvrdilo svoj prvi slučaj COVID-19, USAID je sarađivao sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji odbrane i zajednicama u cilju usporavanja širenja infekcije, zbrinjavanja pogođenih i obezbeđivanja opreme potrebne za borbu protiv COVID-19. Prošle godine, USAID je podjelio 249 higijenskih kompleta domovima zdravlja; 7.750 higijenskih pribora za porodice i 2.400 higijenskih kompleta za majke i bebe u svih 38 kosovskih opština. Početkom školske godine, USAID je takođe donirao higijenske pakete za 660 osnovnih i srednjih škola. Aktivnost Odgovor na pandemiju takođe radi na unapređenju komunikacije i javnog informisanja u vezi sa kampanjama prevencije i vakcinacije protiv COVID-19 u zemlji, jačanju sistema hladnog lanca vakcine i operacionalizaciji privremenih centara za vakcinaciju.

Sjedinjene Države ostaju najveći bilateralni donator kosovskog zdravstvenog sistema u cilju jačanja njegovog odgovora na COVID/19. Na početku pandemije, Sjedinjene Države su obezbjedile 50 potpuno novih respiratora kao dio paketa podrške koji je uključivao i prateću opremu za respiratore, instalaciju, garancije, servisne planove i onlajn vebinare. One su takođe isporučile opremu za laboratorijsko ispitivanje i termičke skenere za postavljanje na ulaznim terminalima graničnih prelaza Kosova, uključujući prištinski aerodrom i četiri kopnena granična prelaza. Nedavno je USAID, u ime Vlade SAD, potpomogao isporuku 538.200 doza Pfizer vaccine.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply