Connect with us

Kosovo

RSE: Zajednica ‘kamen spoticanja’ na putu Kosova ka članstvu u Savjetu Evrope

Objavljeno

-

Da bi podržale zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, zapadne zemlje su pred zvaničnu Prištinu postavile uslov: preduzimanje konkretnih koraka ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

To su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili i iz ambasade Njemačke na Kosovu.

“Podnošenje nacrta statuta (Zajednice) Ustavnom sudu na razmatranje bio bi takav (konkretan) korak”, navedeno je u odgovoru.

Međutim, Vlada Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) je ovakav uslov odbila 8. maja uz obrazloženje da on nema nikakve veze sa prijemom u Savjetu Evrope, već da je pitanje Zajednice vezano za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), je u online razgovoru sa novinarima 8. maja rekao da postoji zabrinutost da Kosovo neće imati glasove za prijem u Savjetu Evrope.

Podsjetio je da je nekoliko zemalja članica zatražilo od Kosova da uspostavi Zajednicu, te da su to zahtjevi koje međunarodna zajednica traži u kontinuitetu.

Bodo Veber (Weber), viši saradnik nevladinog Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina, smatra da se pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope sada uopšte neće naći na agendi sastanka Komiteta ministara spoljnih poslova 16. i 17. maja, kada se očekuje da bude donešena konačna odluka.

“Time će se sprečiti negativno glasanje, odnosno neuspješno glasanje”, kaže Veber za RSE.

Da bi Kosovo postalo članica ove najveće organizacije za ljudska prava u Evropi, prijem treba da podrži najmanje dve trećine od 46 zemalja članica.

Premijer Albin Kurti je na sjednici Vlade 8. maja rekao da njegova Vlada neće poslati statut Zajednice Ustavnom sudu na razmatranje jer je on deo dijaloga koji se sa Srbijom vodi u Briselu a ne Strazburu.

Svoju odluku je obrazložio i time da je Srbija odbila da potpiše sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, koji su dvije strane prihvatile 2023. Iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom, je ranije rečeno da je taj sporazum pravno obavezujući i za Prištinu i za Beograd, iako on nije potpisan.

Kurti je prethodno 6. maja, nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte, saopštio kako proces normalizacije odnosa sa Srbijom ne treba mešati sa pitanjem članstva Kosova u Savjetu Evrope.

Prema njegovoj ocjeni, Kosovo je ispunilo sve uslove za članstvo u Savjetu Evrope a da je postavljanje novih u suprotnosti sa glasanjem od 16. aprila.

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojili su 16. aprila dvotrećinskom većinom izveštaj grčke poslanice Dore Bakoyannis, kojim se Komitetu ministara Savjeta Evrope preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji.

RSE se oko novog uslova zapadnih zemalja za članstvo Kosova u Savetu Evrope obratilo Predsjedništvu Kosova i Ministarstvu spoljnih poslova, ali odgovor nije stigao.

(RSE)