Connect with us

Kosovo

Inaugurisana onlajn platforma za zajednice

Objavljeno

-

Inaugurisana je onlajn platforma za zajednice na Kosovu, koja ima za cilj podršku institucijama i zajednicama u izgradnji otvorenog i inkluzivnog društva.

„Nije dovoljno podeliti milione evra zajednicama za rješavanje njihovih potreba na Kosovu”, rekao je premijer Aljbin Kurti na inauguraciji onlajn platforme za zajednice.

„Nije dovoljno podeliti milione evra, ništa nije dovoljno za rješavanje potreba manjina. 3 miliona prošle godine. Ministarstvo za zajednice i povratak je dalo milion evra za grantove, preduzeća i nevladine organizacije koje se bave zapošljavanjem, mora da se pobrine da svaki pojedinac, bilo u ruralnim ili urbanim sredinama, ima priliku da iskoristi ova sredstva i mogućnosti“, rekao je Kurti.

Šefica misije IOM-a Ana Rostočak i britanski ambasador rekli su da će ova platforma doprineti zaštiti prava nevećinskih zajednica.

“Zajednice se često suočavaju sa izazovima u procesu donošenja odluka, kao i sa pitanjima jednakosti i jednakih mogućnosti. Zakon obećava da će se baviti ovim izazovima, tretirajući svakog pojedinca jednako i štiteći njegova prava. Iz tog razloga smo odlučili da se udružimo da radimo zajedno sa kabinetom premijera na razvoju platforme koja omogućava pristup informacijama od članova zajednica“, izjavio je Rostočak.

“Radimo na stvaranju inkluzivnog okruženja koje uključuje i nevećinske zajednice. Kao što znate, Ujedinjeno Kraljevstvo snažno deli viziju Kosova kao multietničkog i inkluzivnog društva. Ova platforma će značajno doprineti jačanju sposobnosti vladine Kancelarije za pitanje zajednica da se bave pitanjima zajednice, i naravno, to će pomoći u zaštiti prava nevećinskih zajednica“, rekao je Džonatan Hargrivs, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu.

Projekat onlajn platforme za zajednice podržale su razne ambasade kao i Kancelarija za pitanja zajednica pri kabinetu premijera.

(RTK)