Connect with us

Kosovo

RSE: Popunjeni kapaciteti u bolnicama na Kosovu

Objavljeno

-

Usljed povećanja broja novoinficiranih korona virusom, na Infektivnoj klinici i na Pulmologiji pri Univerzitetsko-kliničko-bolničkom centru Kosova više nema mjesta za pacijente koji boluju od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-a 19.

Baka Antigone (Gashi) Gaši iz Prištine već tri dana se nalazi na liječenju na Klinici za sportsku medicinu.

“Pre tri dana sam otišla na Infektivnu kliniku i rekli su nam da treba da odemo na drugu kliniku jer tamo nije bilo mesta. Došli smo ovde u kliniku za sportsku medicinu. Mislim da su uslovi za pacijente ovde dobri”, kaže Gaši za Radio Slobodna Evropa.

Na Kosovu je u samo u posljednjih sedam dana registrovano preko tri i po hiljade novih slučajeva korona virusa.

Mogućnost ukidanja određenih zdravstvenih usluga?

Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), direktor Univerzitetsko-kliničko-bolničkog centra Kosova navodi da je hospitalizovano preko 580 pacijenata, te dodaje da se epidemiološka situacija pogoršava. Zbog toga se Klinika za sportsku medicinu koristi za prijem novih pacijenata kojima je neophodno bolničko liječenje.

Ukoliko se broj novoinficiranih korona virusom bude povećavao, kaže Krasnići, nadležni će razmotriti ukidanje pojedinih zdravstvenih usluga.

„Ako se nastavi trend povećanja broja novih slučajeva obolelih od COVID-a 19, bolnici će biti teško da prihvati sve pacijente kojima bi eventualno bilo potrebno bolničko liječenje. Kosovo nije uspelo da obezbjedi specijalnu bolnicu za COVID-19“, kaže Krasnići za Radio Slobodna Evropa.

Kada su u pitanju regionalne bolnice, Krasnići kaže da je najviše hospitalizovanih u Prizrenu, gde se od COVID-a 19 leči oko 100 pacijenata.

Hoti tvrdi da se radi na povećanju kapaciteta

Premijer na dužnosti Avdulah (Avdullah) Hoti je nakon sastanka sa ministrom zdravlja, direktorom Nacionalnog instituta za javno zdralje i Kliničko-bolničkog centra, izjavio da se Kosovo suočava sa novim talasom pandemije COVID-a 19. Odlučeno je da mjere u borbi protiv pandemije ostanu na snazi, a Hoti je sve građane i institucije pozvao da striktno poštuju iste.

„Zdravstvene ustanove intenzivno rade na povećanju kapaciteta, obezbeđivanju lekova i povećanju broja medicinskog osoblja“, napisao je Hoti na svom Facebook profilu.

Hoti je izjavio i da bi tokom marta na Kosovo trebao da stigne prvi kontigent od 33 hiljade doza vakcina protiv korona virusa iz programa Svetske zdravstvene organizacije – COVAX.

„Iz tog mehanizma Kosovo će dobiti 100. 800 doza vakcine protiv COVID-a 19, u toku su i intenzivni pregovori sa drugim proizvođačima kako bi se osigurao potreban broj vakcina i kako bi se u potpunosti izvršila imunizacacija građana”, rekao je Hoti.

Kosovo je jedina zemlja u Evropi koja još uvek nije obezbjedila nijednu dozu vakcina protiv korona virusa. Zemlje u regionu, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, već su počele imunizaciju svoijih građana vakcinama različitih proizvođača.

Početkom januara, vlada Kosova je saopštila da je obezbjedila oko pola miliona doza vakcina kompanije Pfizer, međutim iz te kompanije su za Radio Slobodna Evropa naveli da su još uvek u toku pregovori.

Kosovo bi iz programa COVAX, čiji je cilj da obezbjedi vakcine za siromašne zemlje, trebalo da dobije vakcine kompanije AstraZeneca.

Prema posljednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, u posljednja 24 časa su registrovana 564 nova slučaja korona virusa dok je sedam osoba preminulo od posledica COVID-a 19.

Od početka epidemije ukupno je registrovano 71.908 inficiranih i 1.634 smrtnih slučajeva.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 8.880.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply