Connect with us

Kosovo

RSE: Očekuje se da će EU delimično i postepeno ukinuti mjere protiv Kosova

Objavljeno

-

U Evropskoj uniji ne postoji potpuna saglasnost u vezi sa ukidanjem kaznenih mjera Kosovu ali, kao kompromis, očekuje se da se mjere uvedene prije godinu dana zbog eskalacije situacije na sjeveru, delimično i postepeno uklanjaju, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Prema izvorima RSE, većina država EU bila je za potpuno ukidanje mjera, što je preporučio visoki predstavnik bloka za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzepe Borelj u izvještaju koji je 18. juna podneo državama članicama u vezi sa koracima koje je Kosovo preduzelo da smanji tenzije na sjeveru.

Međutim, neke zemlje EU su izrazile da “ispunjavanje zahtjeva od strane Kosova nije potpuno” i trenutno se te zemlje ne slažu da sve mjere treba da budu ukinute.

Diplomate EU, sa kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao, kazale su da se narednih dana može očekivati saopštenje u ime EU, preko kojeg će biti saopšteno o spremnosti za postepeno i delimično ukidanje mjera prema Kosovu.

Još uvek nema detalja o tome koje mjere bi mogle da budu uklonjene, a koje ne. Međutim, diplomate EU smatraju da će prvo biti uklonjene mjere koje se odnose na korišćenje finansijskih sredstava iz pretpristupnih instrumenata (IPA), koje su za Kosovo suspendovane.

O mogućnosti ukidanja mjera zvaničnici EU su prvi put razgovarali u aprilu ove godine, pa su od Borelja zatražili izvještaj.

(RSE, KO)