Connect with us

Kosovo

Redžepi: Vučić poziva na mir, a zvecka oružjem

Objavljeno

-

O trenutnoj situaciji na Kosovu, te da li u nekom smislu predsjednik Srbije, Aleksadar Vučić stoji iza ovih demonstracija, govorila je Emilija Redžepi, potpredsjednica Vlade Kosova, u emisiji ‘Dobar dan, BiH’ Hayat TV.

“Danas je situacija puno mirnija. Nema napada na vojnike KFOR-a. Situacija je mnogo mirija nego što je bila jučer. Ovo je rezultat vladavine prava poslije rata. Od kada smo mi kao nova vlada zauzeli poziciju, zatim su tu registarske tablice, problem barikada, nepoštovanje Berlinskog sporazuma se reflektovalo da Srbi napuste radna mjesta, institucije. Predsjednici općina su napustili svoje pozicije. Raspisali smo lokalne izbore. Desilo se da lokalni Srbi nisu uzeli učešće na tim izborima. Kada je došlo do toga da polažu zakletvu i počnu vršiti usluge došlo je do raznih demonstracija”, kazala je Redžepi.

U sve se uključio KFOR. O tome je li njihova reakcija bila dobra, Redžepi govori da je KFOR faktor stabilnosti na Kosovu.

“Čuvaju naš mir. Više smo nego zahvalni po pitanju njihove profesionalnosti i reagovanja, ne samo jučer, nego uopšte braneći našu teritoriju. Meni je žao što se desio taj napad na vojnike KFOR-a. Trudit ćemo se da smirimo situaciju u našoj državi”, rekla je Redžepi.

O tome da li se zna se ko su demonstranti, te akcijama KFOR-a, Redžepi je kazala da nadležne stukture Kosova u saradnji sa KFOR-om i NATO-om čine sve da pronađu ko su demonstranti koji su narušili stabilnost.

“Ono što smo vidjeli u medijima jeste da su demonstranti bili lokalno stanovništvo. U prvim redovima su bili predstavnici srpske, gradonačelnici općina, ali i veliki broj maskiranih ljudi. Moguće je da razne strane službe žele destabilizaciju tog terena da bi skrenuli pažnju sa ratnog žarišta. To su svi oni koji žele novi rat. Rusija ima utjecaj na Balkanu. Mislim da ima uticaja Rusije na Kosovu. Imaju svoju bazu u Nišu i mi uvijek sa zabrinutošću posmatramo šta rade, koje su sumnjive odluke koje se odvijaju. Uvijek smo na oprezu”, istakla je Redžepi.

Premijer Kosova je kazao da iza ovih demonstracija stoji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Redžepi govori da iza ovih nereda na Kosovu stoje svi oni koji žele destabilizaciju Balkana.

“Imate osobu koja poziva na mir, a zvecka oružjem blizu naše granice, ne prizna našu teritoriju. U suštini ta dvoličnost ima velikog uticaja na lokalne Srbe. Slušaju direktno vlasti u Beogradu, Aleksandra Vučića. Mi kao i svaka druga država fokusirani smo na ekonomski razvoj, vladavinu prava, suzbijanje korupcija, fokusirani smo na razvoj poljoprivrede. Nećemo dozvoliti tu izvršnu vlast, po pitanju zajednice srpskih općina bićemo čvrstih stavova”, govori Redžepi.

Na kraju razgovora je dodala da im je bitnije šta bošnjački član Predsjedništva radi po pitanju Kosova, a ne Milorad Dodik.

(Hayat.ba)