Connect with us

Kosovo

Kurti: Juče je dokazano sa kim se suočavamo na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kurti je u video snimku objavljenom na svom Fejsbuk nalogu, povodom situacije na sjeveru zemlje, zahvalio kosovskoj policiji, KFOR-u i medijima. On je potvrdio da su kosovske institucije posljednjih sati pojačale komunikaciju sa međunarodnim partnerima i istakao da je smirivanje situacije zajednički cilj.

Premijer je podsjetio da su gradonačelnici izabrani na izborima 23. aprila, uprkos slabom odzivu na izborima, zbog, kako je rekao bojkota koji je nametnut Srbima na Kosovu, jedini koji imaju legitimitet da budu u zgradama opština, a na usluzi građanima.

“Stoga imaju našu punu, bezuslovnu i neprekidnu podršku. Demokratija se ne može suspendovati ili držati kao talac, njeno sprovođenje je garancija mira i bezbednosti, bez obzira na pretnju ili opasnost”, naveo je Kurti.

Naveo je da je Republika Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu.

“Juče je konačno dokazano svima nama sa kim se suočavamo: grupama ekstremne desnice sa maskama, koje vandalizuju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koje uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole… Ekstremisti imaju svoje ime. Oni nisu narod. Srpska zajednica mora biti oslobođena od njih. Većinu smo identifikovali juče i danas. Ne mogu postojati pojedinci ili grupe iznad zakona i moćnije od države. Takvi su multimilionerski kriminalci poput Milana Radojčića i Zvonka Veselinovića. Oni su veliki biznismeni i vlasnici šverca, koji uslovljavaju svoje siromašne radnike nasilnim protestima. U stvari, ovo je put njihovih gazda u Beogradu: put Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića”, tvrdi Kurti.

Naveo je da zna da je juče i danas na skupovima bilo i mirnih demonstranata, ali da protesti nisu bili mirni.

“Protest koji napada policiju koja održava red i sprovodi zakon, pripadnike Kfora koji održavaju mir i stabilnost i novinare koji izveštavaju o dešavanjima sa terena, nije protest zbog opštine, već za vlast. Na Kosovu se vlast može dobiti samo putem izbora. Ne nasiljem i zločinom”, dodao je Kurti.

Prema njegovim riječima, policija Kosova i KFOR predstavljaju granicu između “nasilnih ekstremista i mirnih institucija”.

Kurti je kazao i da su kosovske institucije u posljednjih nekoliko sati intenzivirale komunikaciju sa međunarodnim partnerima, jer je zajednički cilj da se smiri situacija.

“Ali, pored briga, juče nam se pred očima pokazalo da su nam zajedničke i prijetnje i opasnosti”, uveren je Kurti.

Povređenima je poželeo potpun i brz oporavak, a zahvalio se načelnicima opština koji su, kaže, i pored teškoća pokazali iskrenu volju da služe građanima, što se i u ovakvim situacijama dokazuje.

Zahvalio se i kosovskim policajcima, koji su, uprkos tenzijama i napadima, obavljali svoje dužnosti sa najvišim profesionalizmom, kao i pripadnicima Kfora koji, uprkos stranim namjerama za destabilizacijom, održavaju mir i bezbjednost.

“Zahvaljujem se novinarima i medijima koji su nam, uprkos opasnostima i neizvesnosti, doneli pravo lice nasilnih protesta milicije u glasu i slici. I posebno se zahvaljujem građanima Kosova na ukazanom povjerenju i podršci”, rekao je Kurti.

Kurtijevo obraćanje usljedilo je nakon izjave Hovenijera o uvođenju sankcija SAD.

Američki ambasador je saopštio odluku da se otkaže učešće Kosova u zajedničkoj akciji “Branilac Evrope 2023”, dodajući da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu.

(Agencije)