Connect with us

Izbori 2021

Redžepi: Vjerujem da će Ustavni sud Kosova presuditi u korist poštenih izbora i poništiti inženjering Beograda

Objavljeno

-

Pokret Samoopredjeljenje (LVV) Aljbina Kurtija, obratit će se Ustavnom sudu Kosova s zahtjevom za preispitivanje rezultata izbora za bošnjačku listu poslanika u Skupštini Kosova, saznaje politicki.ba.

Kako nam je prenijela Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke iz Prizrena, jedne od bošnjačkih stranaka koje su učestvovale u izborima, njena će stranka podržati Kurtijev zahtjev.

“Imali smo i danas sastanak. NDS će biti dio većine koju predvodi Kurti i očekujemo učešće u vladi, kada se ona izabere.

Razgovarali smo detaljno i o ishodu izbora i sasvim je jasno, a postoje i izjave predstavnika Srpske liste na Kosovu, koja je potpuno odana Aleksandru Vučiću, da su oni “pomogli Bošnjacima da izaberu svoje poslanike”, da se Beograd umiješao i proveo izborni inženjering. Volja Bošnjaka je prekršena jer su im drugi birali poslanike. Time je izborni proces kontaminiran.

Očekujem da se apelacija podnese vrlo brzo i vjerujem da će Ustavni sud Kosova presuditi u korist poštenih izbora i poništiti inženjering Beograda”, rekla je Redžepi za politicki.ba.

Ona nije mogla precizirati kada će apelacija biti podnešena, kao ni odgovoriti na pitanje koja će mjesta u novoj vladi pripasti Bošnjacima.

“Znam sigurno da srpski eksponenti, uključujući i ove koje su u ime Bošnjaka izabrali Vučićevi puleni, neće biti dio vlasti.

No, problem s kontaminacijom izbornog procesa na Kosovu ostaje i vjerujem da će Ustavni sud brzo reagirati i ispraviti tu nepravdu”, rekla je ona.

(politicki.ba)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply