Connect with us

Kosovo

Redžepi: Bošnjački kulturni centar u Prizrenu svečano će biti otvoren 28. septembra

Objavljeno

-

Danas je otvoren Bošnjački kulturni centar u Prizrenu, saopštila je na Fejzbuku Emilija Redžepi, potpredsjednica Vlade Kosova.

Uz objavu o otvaranju, Redžepi je u objavi na Fejzbuku istakla nezadovoljstvo načinom otvoranja.

“Poštovane Bošnjakinje, Bošnjaci i svi naši sugrađani, danas je najednom odlučeno da se “otvori” BKC Prizren, nažalost bez ikakve svečane ceremonije i prije funkcionalizacije istog” napisala je Redžepi.

Redžepi smatra da bošnjačka zajednica kao druga zajednica po brojnosti u Prizrenu nije zaslužila ovakvo otvaranje njenog centra i najavila svečano otvaranje 28. septembra 2022. na Dan Bošnjaka Kosova.

“Ova generalna proba (otvaranje) je svakako nešto što druga zajednica po veličini u ovom gradu nije zaslužila. Želim da vas obavestim da će svečana ceremonija za otvaranje našeg Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu biti upriličena 28. septembra, povodom našeg nacionalnog praznika: Dana Bošnjaka Kosova. Da će tom prilikom biti prisutni predstavnici svih relevantnih institucija Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije ali i naše dijaspore iz Amerike i Evrope. Te predstavnici stranih misija i svi oni koji su podržavali ovu ideju svih ovih godina.
Uz velike napore koje smo uložili svih ovih godina u pronalaženju finansijskih sredstava sa centralnog nivoa i raznih spletki da u ovoj namjeri ne uspjemo, “danas” smo ostvarili našu ideju da bosnjačka zajednica dobije instituciju koja je od krucijalne važnosti za očuvanje našeg integriteta kroz kulturu, tradiciju i običaje u našem gradu, u našoj državi”, istakla je Redžepi.