Connect with us

Stav

Recenzija na recenziju

Objavljeno

-

Nedavno je Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI), objavilo konkurs za školske udžbenike i nastavne materijale za IV i IX razred. Zajedno sa koleginicom, Dženanom Drini, odlučili smo da napravimo prvi pokušaj izrade čitanke za IV razred sa nastavnim listovima i priručnikom za učitelje. Budući ubijeđeni da smo odradili veoma dobar i sadržajan materijal, predali smo isti gore navedenom ministarstvu. Međutim, izgleda da smo zašli i u nečiji poluprivatni posjed.

7. aprila 2022 godine, MONTI je objavilo Preliminarnu listu školskih tekstova za IV i IX razred, u kojoj se manipuliraju i iskrivljuju lični podaci aplikanata, iako smo uredno aplicirali priloživši potrebne identifikacione dokumente. Izvještaje recenzije smo dobili sa zakašnjenjem i o njima bi se moglo pisati danima, ali ovaj izvještaj posebno izdvajam kako bismo se bliže upoznali sa onima koji u ministarstvu dolaze do izražaja i sa onima koji im to, iz poznatih razloga, omogućavaju.

Neka mi dotični recenzent oprosti ako se poznajemo, ali istina ne poznaje ni mene ni njega i zato je treba javno iznijeti.

Neko, ko ne može konstruisati jednu složenu rečenicu koja ima smisla, ko umjesto tačke stavlja zarez a jasno se vidi da je misao dovršena, ko riječcu NE piše spojeno sa glagolom, ko imenicu pored osnovnog broja piše nepravilno a imena praznika malim slovom i ne zna da li vrši recenziju likovne umjetnosti za deveti ili čitanke za četvrti razred, takav ne bi smio ni pomisliti da vrši recenziju nečijeg višemjesečnog mukotrpnog rada.

Pravo na žalbu, za koju nam nije dato dovoljno vremena, nismo iskoristili znajući da to ne bi imalo nikakvog efekta u jednom spletu okolnosti u kojem je moguće da ovakvi “eksperti” učestvuju u recenziji i donose sud o kvalitetu udžbenika.

(Veljid Hadžisin)