Connect with us

Kosovo

Reakcije opozicije na potpisivanje sporazuma o energetici u Briselu

Objavljeno

-

Kosovo i Srbija potpisali su danas u Briselu Sporazum o električnoj energiji kojim se kosovska Regulatorna kancelarija za energiju obavezuje da Elektroseveru izda licencu za snabdevanje električnom energijom.

Nakon potpisivanja ovog sporazuma usljedile su brojne i različite reakcije opozicije.

Haradinaj: Sporazum o energetici ne utiče na suverenitet Kosova
Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj sporazum o energetici između Kosova i Srbije smatra pozitivnim, jer, kako je rekao, ne utiče na energetski suverenitet Kosova.

“Novim sporazumom uspostavljeno je povezivanje KOSTT-ENTSO, koji međunarodno priznaje energetske granice Kosova, državne granice i nezavisno delovanje KOSTT od strane EMS (Srbija), kao regulatorna oblast u okviru regulatornog sistema sa OPS (Albanija). O radu KOSTT u okviru bloka sa Albanijom, kao što znate, odlučeno je sporazumom koji je priznao ENTSO, 26. 11. 2019. godine”, istakao je Haradinaj na Fejsbuku.

Haradinaj je dodao da će, ukoliko srpska strana bude sprovodila predviđenu “Mapu puta za implementaciju sporazuma”, situacija biti bolja nego što je sada,

“Dakle, sve je, kako se kaže u ovom sporazumu, zasnovano na prethodnim ugovorima za energetiku iz 2013/2015. godine, ali ovde su postavljeni i rokovi”, dodao je Haradinaj.

Čitaku: Kurti je energetski sporazum 2015. smatrao izdajom
Zamjenica predsjednika DPK Vljora Čitaku izjavila je da je energetski dogovor Beograda i Prištine iz 2015. godine Aljbin Kurti tada smatrao nacionalnom izdajom, a da je sada, ne uklanjajući nijednu tačku ili zarez, usaglasio plan njegove primene. Jedina dosledna stvar kod Kurtija, kako je navela Čitaku na Fejsbuku, je nedostatak doslednosti.

“Premijer duguje svojim biračima objašnjenje, da li je pogrešio tada, ili sada? Premijer je postao notar preliminarnih dogovora, vraćajući proces unazad i gubeći vrijeme”, navela je Čitaku na Fejsbuku.

Molićaj: Sporazum o energetici “unapređenje autonomije sjevera”
Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj izjavio je da je sporazum o energetici postigut danas između Kosova i Srbije “unapređenje autonomije sjevera Kosova”.
Molićaj je naveo da premijer Kosova Aljbin Kurti nastavlja parcijalne sporazume, koji, kako je naglasio, “crtaju mapu Kosova po etničkoj osnovi”.

“Kurti ovim sporazumom institucionalizuje specijalni status opština na sjeveru Kosova. On vodi računa da sporazumi koji su nekada ostali samo tekstovi bez političke moći, zažive”, poručio je Molićaj.

Molićaj je naveo da je energetski sporazum napredak u autonomiji sjevera Kosova.

“Energetski plan nam je pokazao put kojim ovaj dijalog ide. Kristalno jasne koordinate. Koordinate konačnog sporazuma su već isplivale na površinu. Nije ostalo prostora za nagađanja i spekulacije. Niti za tumačenja. Ono što je poznato jeste da nijedan sporazum koji se fokusira na mir među narodima ne dozvoljava stvaranje autonomnih entiteta u državnom prostoru druge zemlje. Zajednica srpskih je u srcu ove politike. Održavanje sukoba je hrana za autoritarne političare poput Kurtija i Vučića”, naveo je Molićaj.

Deljiu-Kodra: Samoopredeljenje godinama terorisalo društvo zbog onoga što sad zovu dostignućem
Poslanica DPK Bljerta Deljiu-Kodra rekla je da Samoopredeljenje svojevremeno za energetske sporazume kakvi su danas postignuti u Briselu propagiralo da su „činovi izdaje i potčinjavanja Srbiji“.
Takođe je navela, da je uvođenje srpskog operatera Elektrosever Samoopredeljenje smatralo “dezintegracijom energetskog sistema Kosova“.

Ona je naglasila da su Kurti i njegova stranka godinama ovim narativom “terorisali institucije i cijelo društvo”.

“Danas na vlasti, Samoopredeljenje je pristalo da primjeni te iste sporazume, bez ikakve promene i opisujući ih kao dostignuća”, rekla je Deljiu-Kodra.

Mustafa: Članovi Samoopredeljenja da gađaju sami sebe kamenjem i molotovljevim koktelima
Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da članovima Samoopredeljenja, nakon potpisivanja današnjeg dogovora o energetici u Briselu, preostaje samo da bacaju kamenje i molotovljeve koktele sami na sebe, prenosi.
Mustafa je dodao da aktuelna vlast pregovara o ranije postignutim sporazumima i ne pokazuje sadržaje postignutih dogovora.

“Samoopredeljenje pregovara o sporazumima koje smo ranije postigli, kao što je onaj o tablicama i onaj o energetici, ali ne mogu da komentarišem ovaj drugi sporazum jer oni ne pokazuju njegov sadržaj. Sada im preostaje da sami sebe gađaju kamenjem i molotovljevim koktelima“, dodao je Mustafa.

Haradinaj- Stubla: Da li će Elektrosever zaista poštovati zakone Kosova?
Bivša ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj-Stubla kazala je da se, nakon postizanja dogovora o energetici u Briselu, postavlja pitanje hoće li Elektrosever poštovati zakone Kosova i zatražila od kosovske vlade da bude transparentna tokom ovog procesa.
Haradinaj- Stubla je istakla da mediji i opozicija treba da budu na oprezu.

“Postavlja se pitanje da li će srpska kompanija Elektrosever poštovati zakone Kosova pri podnošenju zahtjeva za licenciranje u RUE i KOSTT? Mediji i opozicija moraju da budu na oprezu, a vlast mora da obezbjedi punu transparentnost tokom celog procesa. Sjećam se da je u prošlosti bilo neuspješnih prijava (čitaj: odbijenih od strane kosovskih institucija) jer je dotična kompanija odbila da se pridržava kosovskih pravila”, rekla je ona.