Connect with us

Kosovo

Ratni arsenal u rukama napadača na kosovsku policiju

Objavljeno

-

Raketni bacači za napad na borbena vozila, bacači granata, brojne automatske puške, snajperska puška, vojna vozila, eksploziv, detonatori, sve ovo deo je na desetina komada oružja i municije pronađene u selu Banjska na severu Kosova nakon što je zbog napada na pripadnike kosovske policije došlo do oružanog sukoba.

U noći između subote i nedelje maskirana i naoružana grupa Srba najpre je postavila barikadu na ulazu u selo Banjska, a potom i napala kosovsku policiju. U napadu je ubijen vodnik kosovske policije Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

Kako je pokazala istraga deo napadača tada je napustio teritoriju Kosova, a deo naoružane grupe sklonila se u manastir Banjska, odakle se sukobila sa kosovskom policijom. U ovom sukobu ubijena su tri napadača, pripadnika srpske nacionalnosti.

Da li je postojao plan da se stotine ljudi uključi u ovaj oružani napad, ko su pravi organizatori, kako je velika količina oružja korišćenog u ratnim dejstvima dospela u ruke napadača, samo su neka od pitanja na koja javnost čeka odgovore.

U međuvremenu, kosovska policija prikazala je veliki arsenal oružja zaplenjenog nakon događaja u Banjskoj.

Novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) na osnovu dostupnih fotografija zaplenjenog oružja, koje je predstavila kosovska policija, identifikovali su oružje i municiju koja je prema analizi RSE u najvećem broju slučajeva proizvedena u srpskim i nekada jugoslovenskim fabrikama oružja.

Gotovo celokupan arsenal korišćen je do sada u svim ratnim sukobima na prostorima bivše Jugoslavije. Namene su različite, ali pokrivaju širok spektar borbenih dejstava.

(Radio Slobodna Evropa)