Connect with us

Kosovo

Ratni arsenal u rukama napadača na kosovsku policiju

Published

on

Raketni bacači za napad na borbena vozila, bacači granata, brojne automatske puške, snajperska puška, vojna vozila, eksploziv, detonatori, sve ovo deo je na desetina komada oružja i municije pronađene u selu Banjska na severu Kosova nakon što je zbog napada na pripadnike kosovske policije došlo do oružanog sukoba.

U noći između subote i nedelje maskirana i naoružana grupa Srba najpre je postavila barikadu na ulazu u selo Banjska, a potom i napala kosovsku policiju. U napadu je ubijen vodnik kosovske policije Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

Kako je pokazala istraga deo napadača tada je napustio teritoriju Kosova, a deo naoružane grupe sklonila se u manastir Banjska, odakle se sukobila sa kosovskom policijom. U ovom sukobu ubijena su tri napadača, pripadnika srpske nacionalnosti.

Da li je postojao plan da se stotine ljudi uključi u ovaj oružani napad, ko su pravi organizatori, kako je velika količina oružja korišćenog u ratnim dejstvima dospela u ruke napadača, samo su neka od pitanja na koja javnost čeka odgovore.

U međuvremenu, kosovska policija prikazala je veliki arsenal oružja zaplenjenog nakon događaja u Banjskoj.

Novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) na osnovu dostupnih fotografija zaplenjenog oružja, koje je predstavila kosovska policija, identifikovali su oružje i municiju koja je prema analizi RSE u najvećem broju slučajeva proizvedena u srpskim i nekada jugoslovenskim fabrikama oružja.

Gotovo celokupan arsenal korišćen je do sada u svim ratnim sukobima na prostorima bivše Jugoslavije. Namene su različite, ali pokrivaju širok spektar borbenih dejstava.

(Radio Slobodna Evropa)