Connect with us

Kosovo

Rašić: Usvojićemo strateški dokument za nevećinske zajednice

Objavljeno

-

Ministartvo za zajednice i povratak će u narednoj godini predlogom budžeta na raspolaganju imati 6, 6 miliona evra, što je za 51 odsto više nego u ovoj godini, izjavio je ministar Nenad Rašić. On je rekao da će u narednoj godini započeti urbani povratak, a kao prvi grad u kojima će se vratiti Srbi naveo je Gnjilane.

Ministar Nenad Rašić je rekao da su na pragu usvajanja strateški najvažijeg dokumenta za nevećinsku zajednice, u koji su uključeni i Kosovski Srbi.

„Od održivog povratka i ekonomskog razvoja povratnika do upotrebe jezika i propocionalne zastupljenosti nealbanaca u administraciji, kao i stabilizacije zajednica kroz ekonomski razvoj“, naglasio je Rašić glavne prioritete strategije čiji će godišnji budžet biti 8,5 miliona evra.

Rašić je zadovoljan izdvojenim sredstvima Vlade za narednu godinu, dodajući da će ministarstvo na čijem je čelu dobiti 6,6 miliona evra, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 51 odsto. Za 2024. ministar za zajednice najavljuje početak povratka Srba u gradove, a kao prvi grad pominje Gnjilane, gdje je za sada 19 zahteresovanih.

„Imao sam intenzivne razgovore sa predsjednikom Gnjilana i imamo jedan verbalni dogovor na kome smo radili i nastavićemo da radimo. Postoji saglasnost i dobra volja, sada čekamo predloge oko lokacije“, dodao je on.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić nije zadovoljan saradnjom sa lokalnim kancelarijama za zajednice u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, dodajući da službenici ovih kancelarija ministarstvu nisu prosleđivali zahtjeve za povratak. Navodi da je taj problem u procesu rješavanja, te da je do sada obrađeno 380 zahtjeva, a da ih je nezvanično preko hiljadu.

(RTK2)