Connect with us

Kosovo

Prvi susret Kurtija i Vučića u Briselu 15. juna

Objavljeno

-

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova se nastavlja u utorak, 15. juna 2021., saopštio je Peter Stano, portparol Evropske unije (EU).

Biće ovo prvi susret srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina (Albin) Kurtija i održaće se u sjedištu EU u Briselu.

“Biće ovo prvi susret stoga očekujemo da će premijer Kosova i predsjednik Srbije razgovarati kako nastaviti dalje sa dijalogom”, naglasio je Stano.

Briselski portparol je ponovio poruku da je u toku procesa razgovora došlo do promjena u pogledu sagovornika, pošto je Kurti 22. marta na mjestu premijera zamenio Avdulaha (Avdullah) Hotija, ali da “obaveze ostaju iste”.

“Očekujemo od obe zemlje dalju posvećenost tome da se uključe u dijalog i da primene sve dosadašnje sporazume, te da pokažu posvećenost i neophodnu spremnost za kompromis kako bi se došlo do konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, poručio je Stano.

Poruke Kurtija i Vučića pred objavu datuma susreta

Proces razgovora o normalizaciji odnosa je zastao na jesen prošle 2020. godine, kada je srpska strana otvorila pitanje implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Uoči potvrde novog datuma obnove briselskog procesa, zvaničnici obe strane u javnost su ponovo izlazili sa oprečnim izjavama o tom pitanju.

Dok Kurti napominje da ne može biti formirana jednoetnička zajednica, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mu poručuje da ne mora da dolazi u Brisel ako ne želi da razgovara o formiranju iste.

Premijer Kosova je u više navrata izjavio da njegov budući susret sa beogradskim sagovornikom u kontekstu dijaloga neće biti nastavak dijaloga već, kako je rekao, početak novog procesa.

Međutim, evropska strana insistira da će se u toku procesa razgovarati o svim pitanjima koja su ranije otvorena.

“Evropska unija i njene države članice očekuju od obe strane kontinuiranu posvećenost uključivanju u ovaj dijalog i sprovođenju svih prošlih sporazuma. To znači da sve što je dogovoreno, mora biti sprovedeno”, poručio je Stano prošle nedjelje.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply