Connect with us

Kosovo

Kurti sa Fon der Lajen o sprovođenju reformi

Objavljeno

-

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, boravio je u Atini gdje je održao prijateljski sastanak sa predsjednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen.

Na sastanku su se razmatrala bilateralna pitanja između Kosova i Evropske unije, sa posebnim naglaskom na sprovođenje reformi, što je bila jedna od glavnih tema rasprave.

U saopštenju Kancelarije za informisanje premijera navodi se da su među glavnim temama razgovora bile implementacija “Plana rasta za Zapadni Balkan” koji je predstavila predsjednica Von der Lajen u Bratislavi, primjena sporazuma sa Zajedničkog regionalnog tržišta u okviru Berlinskog procesa, kao i dijalog u Briselu.

Premijer Kurti istakao je da je Kosovo i ove godine ostvarilo ekonomski napredak, sa realnim privrednim rastom od 3,9 odsto u prvom kvartalu 2023. godine.

Takođe je istakao da su prihodi u prvoj polovini 2023. godine povećani za 15,8 odsto, dok je inflacija smanjena sa 11,9 odsto u januaru na 2,8 odsto u junu. Procenjuje se da će inflacija ove godine iznositi 5,2 odsto.

Premijer je takođe podsjetio na deeskalaciju situacije u četiri opštine na sjeveru Kosova nakon sastanka u Bratislavi 10. jula. Istakao je važnost implementacije sporazuma, uključujući one u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta potpisane u Berlinu prošle godine u novembru u okviru Berlinskog procesa.

Premijer Kurti će večeras prisustvovati večeri koju je organizovao grčki premijer Micotakis za lidere Zapadnog Balkana, povodom 20. godišnjice Solunskog samita.

(RTK)