Connect with us

Kosovo

Potvrđeni prvi slučajevi omikron soja na Kosovu

Objavljeno

-

Kosovski institut za javno zdravlje potvrdio je da je na Kosovu registrovan novi soj koronavirusa – omikron, tj. da je za sada potvrđeno ukupno devet slučajeva.

U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju ovog instituta, 22 pozitivna uzorka prikupljena su u periodu od 15. do 25. decembra, od kojih je za devet potvrđeno da je u pitanju varijanta omikron, naveli su iz ovog instituta.

Precizirali su da su dva slučaja registrovana kod osoba koje su došle na Kosovo iz SAD-a, dva kod osoba iz Engleske, jedan iz Francuske. Četiri slučaja potvrđena su osobama iz Južne Mitrovice i riječ je o osobama koje su negirale da su negde putovale ili imale kontakt sa osobama koje nisu sa Kosova.

Uz podsjećanje da se omikron soj brže širi od delta varijante i poučen iskustvom drugih zemalja, ovaj institut konstatuje da se očekuje pogoršanje epidemioološke situacije na Kosovu.

Zajedno sa kosovskim ministarstvom zdravlja pozvali su građane da se striktno pridržavaju mjera i da se vakcinišu.

Institut za javno zdravlje na Kosovu podsjetio je da se vakcinacija može obaviti u bilo kom trenutku i bez prethodnog zakazivanja, nezavisno od prebivališta i državljanstva osobe.

(Kossev, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply