Connect with us

Kosovo

Poslanici ABK podnijeli incijativu da vakcinacija postane obavezna

Objavljeno

-

Poslanici Alijanse za budućnost Kosova podnijeli su inicijativu da vakcinacija protiv koronavirusa postane obavezna i regulisana zakonom, dok predsjednik ljekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu i bivši ministar zdravlja Ferid Agani tvrde da će, zbog poštovanja ljudskih prava, odluka o vakcinicaciji ostati stvar odluke pojedinca, prenosi Indeks onlajn.

Poslanik ABK Šemsedin Drešaj je izjavio da upravljanje pandemijom ne podrazumeva samo vakcinaciju i navodi da bi vakcinacija trebalo da postane obavezna.

„Do danas vakcinacija protiv koronavirusa nije obavezna nigde u svijetu, ali u situaciji i javnom testiranju sa stanovništvom Kosova koje je pokazalo da se oko 56 odsto građana nerado vakciniše, predlažem da vakcinacija postane obavezna. Prema planu Vlade Kosova preko 60 odsto stanovništva treba da se vakciniše, neophodne je preduzimanje konkretnih koraka u promociji vakcine i njenog zaštitnog efekta“, kaže Drešaj.

Bivši ministar zdravlja Ferid Agani sa druge strane ne vidi razlog da vakcinacija obavezna i smatra da o tome treba da odlučuju sami građani.

„Imamo situaciju sa sezonskim gripom koji je bio smrtonosan pre više decenija, ali nikada nismo došli u fazu usvajanja zakona o vakcinisanju svakog građanina, to je stvar ljudskih prava i sami odlučite da li ćete dobiti vakcinu ili ne“, kaže Agani.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu kaže da bi svako trebalo da samostalno donese odluku o vakcinaciji.

“Prošle nedjelje smo imali virtuelni sastanak sa svim komorama EU i o ovom pitanju se razgovaralo zbog pritiska mnogih grupa i lobija za ljudska prava. Zakoni koji su na snazi u većini zemalja EU ne dozvoljavaju obavezno vakcinisanje stanovništva. Ne mogu da kažem koliko je to pošteno, ali da će prevladati pojedinačno pravo svih da odluče hoće li se vakcinisati, bez obzira na činjenicu da, ukoliko niste primili vakcinu, tako možete ugroziti druge“, rekao je Sejdiu.

(Indexonline, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply