Connect with us

Kosovo

Porodice bez zvaničnih informacija o kosovskim policajcima pritvorenim u Srbiji

Objavljeno

-

Ćute i čekaju informacije. U porodicama policajaca, za koje Kosovo tvrdi da ih je Srbija otela 14. juna u pograničnom području između dvije zemlje, kažu da o svojim rođacima znaju malo ili ništa.

“Sve što znamo o našem rođaku je ono što smo čuli u kosovskim medijima”, kaže član porodice policajca Bećira Sefe.

Njegov rođak je, pod uslovom da ostane anoniman, za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da su porodici vijest saopštile neke kolege Bećira (Beqir) Sefe i neki komandiri kosovske policije.

To je bio težak trenutak za porodicu, kaže vidno uznemiren ovaj rođak jednog od trojice policajaca.

“Neko je morao biti tamo. Žreb je pao na našu porodicu, i još jednu i još jednu. Da nisu bile te, bile bi neke druge”, rekao je on.

Ekipa RSE bila je u selima Peran i Letanca u opštini Podujevo, na sjeveroistoku Kosova, kako bi razgovarala sa porodicama dvojice od trojice policajaca, za koje Srbija tvrdi da su uhapšeni “duboko” na njenoj teritoriji.

U Letanci, članovi porodice policajca Rifata Zeke nisu željeli da govore o slučaju, rekavši da imaju malo informacija.

“U kontaktu smo sa zvaničnicima institucija, ali nema ništa novo od onoga što se do sada zna”, rekli su.

U međuvremenu, kontakt sa porodicom policajca Šeme (Sheme) Mustafe iz Južne Mitrovice nije bio moguć.

RSE nezvanično saznaje da su advokati u Srbiji, koji rade na zaštiti kosovskih policajaca, zatražili dokumenta i informacije o njima, o njihovom angažmanu i vremenu provedenom u kosovskoj policiji.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti izjavio je 19. juna kako će odlučiti da li će učestvovati na kriznom sastanku koji je sazvala Evropska unija (EU), nakon što dobije informacije u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koji se nalaze u zatvoru u Srbiji.

“Prvo želim da sačekam posjetu (šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu), ambasadora Jetiša Jašarija (Jetish Jashari) Kraljevu. Tek onda, kada budem imao podatke nakon ove posjete našoj trojici policajca koje drže u pritvoru kao taoce, zatvorenike u Srbiji, kao osvetu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, doneću odluku i obavestiti (o učešću na briselskom sastanku”, izjavio je Kurti pred novinarima.

Kurti je rekao da je Jašarijeva posjeta planirana za 20. jun.

Zamjenik kosovskog ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik (Kreshnik) Ahmeti rekao je prošle nedjelje za RSE da trojicu policajaca “drže u nehumanim uslovima, bez hrane i bez adekvatnog lečenja”.

Tako nešto su vlasti u Srbiji demantovale.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Njemačka zatražile su hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca.

(Radio Slobodna Evropa)